Hulp bij mobiliteit

Heeft u een beperkte mobiliteit of loopt u moeilijk? Regel een rolstoel om gemakkelijk over de luchthaven te kunnen bewegen. U kunt ook uw wandelstok, krukken of rollator meenemen.

Rolstoelassistentie aanvragen

We doen er alles aan om u te helpen comfortabel en gemakkelijk te reizen. Geef tijdens uw online boeking via My Trip aan dat u gebruik wilt maken van rolstoelassistentie. U kunt ook direct contact met ons opnemen. Doe dit minimaal 48 uur voor vertrek.

Voor alle overige verzoeken om assistentie kunt u gebruikmaken van het KLM Cares-formulier of contact opnemen met KLM Cares via telefoon of e-mail.

Vul het KLM Cares-formulier in

Let op: een derde partij verzorgt mobiliteitsassistentie op de luchthaven.

Op de luchthaven

Zorg dat u ten minste 2,5 uur voor vertrek van uw Europese vlucht of 3,5 uur voor vertrek van uw intercontinentale vlucht op de luchthaven aanwezig bent. Voor assistentie kunt u terecht bij de draaideuren bij de ingang en op de stoep buiten de vertrekhal, waar meldpalen zijn geplaatst.

Nadat u bent ingecheckt, kunt u zich aanmelden bij de assistentiebalie naast de incheckbalies op de luchthaven. U kunt zich ook direct aanmelden bij de assistentiebalie als u al online heeft ingecheckt.

Op elke luchthaven zijn rolstoelen beschikbaar die u kunt gebruiken bij vertrek (tussen de incheckbalies en de gate) en bij aankomst. Onze rolstoelen zijn niet geschikt voor handmatig gebruik. Onze medewerker of uw reisgenoot zal deze voor u moeten duwen.

In- en uitstappen

Onze medewerkers helpen u bij het in- en uitstappen van het vliegtuig. U mag eerder aan boord gaan dan de andere passagiers. Om veiligheidsredenen wordt u ook gevraagd om bij aankomst als laatste van boord te gaan.

Opvouwbare rolstoelen die zijn ontworpen om in de gangpaden van onze vliegtuigen te passen zijn beschikbaar aan boord van alle KLM- en KLM Cityhopper-vliegtuigen.

Persoonlijke assistentie

Afhankelijk van het type assistentie dat u tijdens de vlucht nodig heeft, moet u mogelijk reizen met een reisgenoot of een veiligheidsassistent.

Hoewel onze medewerkers u zullen helpen bij het gebruik van de rolstoel aan boord, mogen ze u niet tillen of dragen, of u helpen in de toiletruimte. Ze kunnen u ook niet helpen met eten of medische handelingen. Regel zelf een reisgenoot die u tijdens uw vlucht helpt als u dit soort hulp nodig heeft.

Om uw veiligheid te garanderen, moet u een veiligheidsassistent regelen als u in het onwaarschijnlijke geval van een noodgeval niet zelfstandig kunt evacueren. U kunt er zelf een regelen, maar u kunt ook onze medewerkers op de luchthaven vragen om u te helpen een passagier te vinden die uw veiligheidsassistent wil zijn. Houd er rekening mee dat u niet aan boord mag als u geen veiligheidsassistent heeft om u tijdens uw vlucht te helpen.

Overstappen

We raden u sterk aan om een overstaptijd van minimaal 90 minuten tussen uw vluchten in te plannen, zodat u de tijd kunt nemen die u nodig heeft om bij uw volgende vliegtuig te komen.

Wandelstok of krukken

U kunt uw wandelstok of krukken meenemen aan boord. Plaats ze tijdens de vlucht in de bagagebak boven het hoofd. Dit is gratis en u hoeft hiervoor niet te reserveren.

Rollator

Uw rollator wordt vervoerd als ruimbagage. Als u uw rollator bij u wilt houden tot u bij de vertrekgate bent, geef dit dan aan bij het inchecken. In dat geval wordt uw rollator in het ruim geladen zodra u bij de gate aankomt.

Bij aankomst doen wij ons uiterste best om uw rollator bij de gate weer voor u klaar te zetten. Als dit niet mogelijk is, kunt u het ophalen bij de bagageband. Er zal een luchthavenrolstoel beschikbaar zijn om u daar naartoe te brengen.

Stretcherservice

Als u tijdens uw vlucht horizontaal moet liggen, kunt u gebruik maken van onze stretcherservice. Voor deze service gelden er extra kosten. U moet worden vergezeld door een reisgenoot die u medische hulp kan verlenen.

Neem contact met ons op om deze service te reserveren.

Services aan boord

Aan boord hebben we de volgende faciliteiten:

  • De toiletten in KLM-vliegtuigen zijn voorzien van toiletgrepen.
  • Rolstoeltoegankelijke toiletten zijn beschikbaar in de Boeing 777-, Boeing 787- en Airbus A330-vliegtuigen van KLM. Onze Boeing 737 en Embraer 190 vliegtuigen hebben een schuifgordijn om de toiletruimte te vergroten.
  • We hebben een aantal gangpad- en middenstoelen met verschuifbare armleuningen, zodat u makkelijker op uw stoel kunt plaatsnemen.