Management van KLM

Ontmoet het management van KLM: onze Executive Committee, Raad van Commissarissen en directeuren.

Executive Committee

Het management van KLM wordt gevoerd door het Executive Committee (ExCom). Daarin hebben de statutaire directie en executive vice presidents van KLM-zitting. De statutaire directeuren zijn president-directeur Marjan Rintel en financieel-directeur drs. Erik Swelheim.

Raad van Commissarissen

KLM heeft een zelfstandige Raad van Commissarissen. Deze is belast met het toezicht op de vennootschap en de directie. In de Raad hebben zitting: Cees ‘t Hart (voorzitter), François Enaud, Jan-Kees de Jager, Christian Nibourel, Marjan Oudeman, Fleur Pellerin, Pierre-François Riolacci, Benjamin Smith en Janine Vos.

Biografie Marjan Rintel 

Marjan E.F. Rintel (1967) – president-directeur – heeft een grote staat van dienst in de burgerluchtvaart. Zij werkte na haar studie in verschillende rollen op Schiphol. In 1999 stapte zij over naar KLM en bekleedde daar tot 2014 verschillende functies. Ze heeft het bedrijf van binnenuit leren kennen: operationeel en commercieel. In 2014 verruilde Rintel KLM voor NS. Daar vervulde zij zes jaar lang de functie van operationeel directeur in de Raad van Bestuur. In 2020 werd zij benoemd tot directievoorzitter. Op 1 juli 2022 keerde zij terug bij KLM als president-directeur.

Rintel is verantwoordelijk voor de algehele strategie en prestaties van KLM, waarbij het stellen van strategische prioriteiten om de marktpositie van KLM te verstevigen een belangrijk aspect is. Daarnaast zet zij zich in om KLM verder te laten herstellen van de COVID-19-crisis en KLM tegelijkertijd nog meer te verduurzamen. Het verder invullen en uitwerken van de visie hierop en de rol van innovatie daarin is van groot belang.

Tevens is zij verantwoordelijk voor het behoud en de versteviging van een klantgerichte en efficiënte organisatie. De focus ligt hierin op het ontwikkelen en verbeteren van samenwerkingen, partnerschappen en het versterken van de maatschappelijke positie van KLM. Rintel is van mening dat de band tussen KLM en de maatschappij verstevigd dient te worden met de focus op wederzijds begrip.

Rintel is in haar rol van president-directeur van KLM, lid van de Executive Committee van de Air France KLM Group en de CEO Committee. Zij bekleedt daarnaast diverse nevenfuncties.

Rintel studeerde Bedrijfskunde aan de Universiteit van Groningen.

Biografie Erik Swelheim

Erik R. Swelheim (1965) – financieel-directeur - begon zijn carrière bij KLM in 2004 als Corporate Controller. In 2012 werd hij Chief Financial Officer en in 2014 trad hij toe tot de statutaire directie. Voordat Swelheim bij KLM kwam werken, bekleedde hij verschillende financiële functies bij Unilever. Zo was hij financieel manager bij Iglo-Ola in Nederland, en financieel directeur van de Europese aanvoerketen bij DiverseyLever en bij JohnsonDiversey en DiverseyLever in Frankrijk.

Binnen het kader van de gezamenlijke verantwoordelijkheden van de statutaire directie, is de CFO verantwoordelijk voor de financiële huishouding, planning, rapportage en het financiële risicomanagement van KLM. Als Managing Director vallen daarnaast ook inkoop en IT in zijn takenpakket. Swelheim is lid van het Financial Committee van de International Air Transport Association (IATA) en van de Raad van Commissarissen van Transavia, een volle dochteronderneming van KLM.

Erik Swelheim behaalde zijn master Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en zijn titel Registercontroller aan de Vrije Universiteit Amsterdam.