Vergoedingen

Is uw vlucht geannuleerd, vertraagd, of omgeboekt? Dan heeft u misschien recht op een vergoeding van of tegemoetkoming in de onverwachte kosten. Check wat uw opties zijn.

Onverwachte kosten

U kunt een vergoeding aanvragen als u onverwachte kosten heeft gemaakt vanwege een vertraging of annulering, zoals extra kosten voor lunch of een telefoongesprek.

Vergoeding

U heeft recht op een vaste vergoeding als u voldoet aan deze 3 criteria:

  • uw vlucht was vertraagd of geannuleerd en uw aankomsttijd was daardoor 3 uur later dan gepland;
  • u reist op een vlucht met vertrek vanaf een luchthaven in de EU, of op een door een luchtvervoerder van de Gemeenschap uitgevoerde vlucht met vertrek vanaf een luchthaven in een derde land naar een luchthaven in de EU, tenzij in dat derde land lokale wettelijke regelgeving van toepassing is;
  • en uw vertraging of annulering werd niet veroorzaakt door bijzondere omstandigheden zoals extreem weer, politieke instabiliteit of stakingen van derden.

Vouchertypes

Als u recht heeft op een vergoeding, ontvangt u een reisvoucher (ook wel EMD-voucher genoemd). Het bedrag van de vergoeding hangt af van het type voucher.

Check wat voor uw reis van toepassing is:

  • Was uw originele vlucht 1.500 km of minder? U ontvangt vouchertype A met een waarde van EUR 350 (niet-terugbetaalbaar) of EUR 250 (contante betaling).
  • Was uw originele vlucht binnen de EU en meer dan 1.500 km, of buiten de EU en tussen 1.500 en 3.500 km? U ontvangt vouchertype B met een waarde van EUR 500 (niet-terugbetaalbaar) of EUR 400 (contante betaling).
  • Was uw originele vlucht buiten de EU en meer dan 3.500 km? U ontvangt vouchertype C met een waarde van EUR 800 (niet-terugbetaalbaar) of EUR 600 (contante betaling).

Uw voucher is ofwel niet-terugbetaalbaar, of een contante betaling. Dit staat aangegeven op de voucher die u ontvangt. U kunt een niet-terugbetaalbare voucher gebruiken om een nieuwe vlucht of extra opties te kopen. Een eventuele restitueerbare voucher kunt u daar ook voor gebruiken, maar u kunt deze ook inwisselen voor geld. Als u deze gebruikt voor een nieuwe vlucht of extra opties, dan geldt de hogere waarde van een niet-terugbetaalbare voucher.

Minder vergoeding

Had u in minder dan 2 uur (vouchertype A), 3 uur (vouchertype B), of 4 uur (vouchertype C) vertraging bij aankomst, ten opzichte van de tijd waarop uw originele vlucht zou arriveren? Dan kan uw vergoeding 50% minder hoog zijn.

Al een voucher aangevraagd?

Via e-mails houden we u op de hoogte van de status van uw verzoek. U kunt de status ook bekijken in Mijn Reis. Log in met uw achternaam en boekingscode om de laatste status te zien.

Uw voucher gebruiken

U ontvangt een e-mail met daarin het vouchernummer dat bestaat uit 13 cijfers, beginnend met 074. U kunt het vouchernummer ook vinden in uw profiel. De voucher is 1 jaar geldig nadat u hem ontvangen heeft.

U kunt maximaal 2 KLM-vouchers gebruiken bij het kopen van een nieuw ticket of extra opties voor een vlucht van KLM, Air France, Delta Air Lines, of Virgin Atlantic. Als u niet het hele bedrag in 1 keer uitgeeft, ontvangt u het resterende bedrag in de vorm van een nieuwe voucher.

U kunt een voucher niet gebruiken om te betalen voor KLM Holidays of voor belastingen op de Flying Blue reward-tickets.

Inwisselen voor geld

Heeft u een terugbetaalbare voucher en wilt u deze inwisselen voor geld? U kunt dit gemakkelijk aanvragen. Weet u nog niet zeker of u de voucher wilt gebruiken voor een nieuw ticket? Geen probleem! U kunt binnen 1 jaar na uitgave van de voucher alsnog vragen om een terugbetaling.

Veelgestelde vragen