Raften op de Ayung-rivier
Raften door een bamboebos
Wie wil genieten van de ontwakende natuur én houdt van een beetje actie, zakt in de vroege ochtend al raftend bij Ubud de Ayung af met een rubberboot. Met zijn 75 kilometer is dit de langste rivier van Bali. Ook al gaat de Ayung soms te keer, vergeet niet te genieten van de prachtige vogels en vlinders, die tussen de hoge bamboegewassen rondvliegen. Als de boottocht is afgelopen, kunt u zich heerlijk op de stroom mee laten drijven. Liggend op uw rug in het frisse water kunt u optimaal genieten van het schouwspel dat aan u voorbij trekt: de jungle, de helblauwe lucht, torenhoge bamboebossen, en met een beetje geluk ook wat apen die tussen de bomen slingeren. Er zijn diverse touroperators actief in dit gebied. U kunt uw eigen prijsklasse kiezen: het verschil zit hem in het comfort van de boten en de lunch na afloop aan de rivier.
Op de foto in Bali Bird Park
Het grootste vogel- en vlinderpark van Azië
Het Bali Bird Park ten noorden van Denpasar herbergt een van de grootste en mooiste collecties Indonesische vogels ter wereld. Het park omvat twee hectare botanisch landschap met prachtige planten en bloemen, waar talrijke vlindersoorten rondvliegen. Er nestelen bijna 1.000 vogels van 250 verschillende soorten, waaronder pelikanen, paradijsvogels, papegaaien en kaketoes. Vlakbij Tabanan ligt het Bali Butterfly Park, het vlinderpark. De publiekstrekkers zijn de felgekleurde vogelvlinders, die met een spanwijdte van 28 centimeter behoren tot de grootste vlinders van de wereld. Soms gaan de vlinders op uw hoofd zitten – gegarandeerd een leuke foto voor het thuisfront!
Reiger in een rijstveld op Bali
De zilverreiger brengt geluk
Elke avond rond 6 uur vliegen duizenden grote reigers en zilverreigers naar het dorp Petulu, ongeveer 2,5 kilometer ten noorden van Ubud, waar ze zich in de bomen nestelen. De reigers zijn van grote symbolische waarde voor de inwoners van het dorp. In 1965 zijn op Bali veel mensen vermoord bij een heksenjacht op communisten – ook in Petulu. Na deze dramatische gebeurtenissen wilden de dorpsbewoners definitief af van de negatieve energie; dat deden ze in oktober van datzelfde jaar met een healing. En in november doken plotseling de reigers in groten getale op. Sindsdien geloven de mensen van Petulu dat deze vogels geluk brengen, ondanks de stank en rommel die ze veroorzaken. Misschien hebben ze wel gelijk – de toestroom van toeristen die dit bijzondere vogelspektakel in de rijstvelden komen aanschouwen legt de gemeenschap in elk geval geen windeieren.