Hotpotdiner in Chengdu

De keuken van de Zuid-Chinese provincie Sichuan staat bekend om zijn pepers. In de regionale hoofdstad Chengdu verdwijnen ze niet alleen in de wok, maar ook in ‘hotpots’: fonduepotten gevuld met bouillon, waarin iedereen zijn eigen hapjes gaar kookt. In restaurants staan ze op tafel; een hotpotdiner is de ultieme sociale maaltijd.

Kunst & Cultuur

Hardop genieten van het eten

Omdat een hotpotmaaltijd tijd kost en iedereen druk bezig is met het uitkiezen van zijn eigen ingrediënten, hangt er altijd een levendige sfeer in de hotpotrestaurants. Families delen niet alleen de tafel, maar ook de fonduepot en schaaltjes met ingrediënten. Terwijl de gasten volop thee drinken en bijkletsen, vullen obers continu de lekkernijen aan. Wie geniet van zijn eten en het gezelschap, laat dat horen. Vooral in China, waar slurpen en met de mond vol praten bewijzen dat iemand tevreden is. In de drukte lijkt het voor de buitenstaander misschien alsof alles een complete chaos is, maar schijn bedriegt. Om voedselvergiftiging tegen te gaan, gebruiken de Chinesen voor rauwe ingrediënten andere eetstokjes dan voor gekookte hapjes. Een ander goed gebruik is om, wanneer de ingrediënten op zijn, de overgebleven soep uit de pan onder elkaar te verdelen als nagerecht. Maar pas op, want met al die pepers wordt de bouillon gedurende de maaltijd steeds pittiger!

Een keur aan ingrediënten gaat in de hotpot

Een keur aan ingrediënten gaat in de hotpot

Het geheim van de chef

Hoewel de gasten in fonduerestaurants hun eigen eten koken, zijn er wel degelijk chefs aanwezig. Zij zorgen voor de basis: een smakelijke bouillon. Behalve de pepers voegen ze suiker, azijn en kruiden  toe. Elk restaurant heeft zijn eigen recept. De sidderende pot met kruidenbouillon is op tafel omgeven door rauwe ingrediënten; typisch zijn plakjes vlees, taugé, paddenstoelen, babymaïs, eieren, tofoe en bladgroentes. De Chinezen gebruiken als extra smaakmaker verschillende dipsauzen. Sojasaus, sesamsaus en azijn worden naar hartenlust gemengd met knoflook, suiker, zout en – hoe kan het ook anders – rode pepers.

Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen