Levend oerwoud
Het bijzondere van Peperpot Nature Park is dat hier op een relatief klein oppervlakte veel verschillende boom- en diersoorten te zien zijn. Allereerst natuurlijk de koffieplant, hier eeuwen geleden geplant door Hollandse plantagehouders. Nog altijd worden ze liefdevol geflankeerd door de geurende ‘kofi-mama’-bomen, een toepasselijke naam voor de boom die de koffieplanten schaduw geven. Oplettende bezoekers zien al snel groepen doodshoofdaapjes en kapucijnapen door de kruinen van het plantagebos slingeren. Ook grote leguanen, hagedissen, vlinders en felgekleurde libellen steken regelmatig het pad over. Maar de junglebewoners die de meeste aandacht trekken, zijn de vogels. Ontelbaar. U kunt hier pagaaien, toekans, ibissen, gieren en tientallen soorten tropische zangvogels spotten. Rond het vroegere vaarkanaal dat parallel aan het wandelpad loopt, groeit namelijk veel ‘moko-moko’, een inheemse moerasplant. Het is een ideale broedplek voor vogels.
De plantage Peperpot
Het wandelpad van 3,2 kilometer komt uit bij de historische gebouwen van de vroegere plantage. Hier staan een koffieloods, een fabriek en de houten directeurswoningen. Een stukje verder ligt de nog altijd bewoonde kampong, het dorpje waar vroeger de slaven en arbeiders woonden. Peperpot was een van de oudste plantages van Suriname: eind 17de eeuw begonnen kolonisten hier al met het verbouwen van tabak, later kwamen daar koffie en cacao bij. Vanaf de kanalen, die nog steeds door het plantagebos lopen, werd de koffie naar de vijver gevaren. Tussen de bakstenen sluizen hebben de huidige bewoners van het terrein moestuinen aangelegd.
Lelies bij Fort Nieuw-Amsterdam
Fort Nieuw-Amsterdam
Een half dagje in het natuurpark van Peperpot is goed te combineren met een bezoek aan Fort Nieuw-Amsterdam, dat ook op de rechteroever van de Surinamerivier is te vinden. In dit fort uit 1747 is een groot openluchtmuseum gevestigd. Hier komen bezoekers niet alleen alles te weten over het militaire verleden van de kolonie, dankzij het parkachtige landschap rond het fort zijn ook hier veel mooie inheemse bomen, planten en bloemen te bewonderen. De wal rond de vesting biedt bovendien een weids uitzicht over het punt waar de Surinamerivier en de Commewijnerivier samenvloeien. Grote kans dat u daar rivierdolfijnen ziet zwemmen.