De verloren stad van Sanxingdui

Het Sanxingdui Museum, 38 kilometer buiten Chengdu, ligt tegenwoordig een beetje in het niets tussen de heuvels. Enkele millennia geleden waren diezelfde heuvels echter deel van de stadsmuur rond een stad uit de bronstijd. In het museum vindt u een weelde van vondsten van deze verloren gegane beschaving. Vooral de spookachtige maskers spreken tot de verbeelding.

Kunst & Cultuur

Een fascinerend mysterie

Het verhaal over de herontdekking van Sanxingdui begint relatief kort geleden. Pas in 1926 kwam het eerste bewijs dat de stad ooit had bestaan boven water, toen een boer op een groot aantal voorwerpen van jade stuitte bij het graven van een put. Hoewel dat indertijd meteen al grote interesse wekte van archeologen, leverde hun gespit aanvankelijk weinig op. Het duurde tot 1986 voordat er weer bij toeval iets werd gevonden. Arbeiders van een lokale baksteenfabriek troffen tot hun verbazing een offerput gevuld met duizenden voorwerpen van goud, brons, jade en keramiek –  een ware schatkamer. Sommige kunsthistorici achtten de artistieke waarde van de voorwerpen zelfs groter dan die van het beroemde terracottaleger van Xi’an. De vondst bracht echter vele raadsels met zich mee: er bestond geen schriftelijke overlevering over deze gemeenschap, en de stijl leek geheel los te staan van die van andere samenlevingen uit dezelfde periode. Die tijdgenoten hebben bovendien nooit melding gemaakt van een andere cultuur. Het enige wat snel duidelijk werd, was dat in deze onverwachte uithoek van Sichuan iets heel bijzonders was gebeurd. Voorheen was men er altijd van uitgegaan dat de bakermat van de Chinese beschaving aan de oevers van de Gele Rivier lag. Sanxingdui paste niet in dat plaatje, maar de vreemde maskers met uitpuilende pupillen en slurven en olifantenoren moesten wel opeens in de geschiedenis worden ingepast. Dat bleek geen simpele opgave: tot de dag van vandaag blijft het gissen naar de ins en outs van deze cultuur.

Een duistere collectie

Hoewel de geschiedenis van de tentoongestelde beelden in het museum duizenden jaren terug gaat, is het museum zelf behoorlijk modern ingericht. De vele donkere ruimtes benadrukken de mysterieuze sfeer. De expositieruimte is er verdeeld over 2 hallen. De eerste is gewijd aan artefacten van jade, goud en keramiek die in de omgeving aan de oppervlakte zijn gebracht. In de tweede hal vindt u de meeste bronzen pronkstukken. Erg imposant zijn het bronzen beeld van 2.62 meter hoog en een gigantisch bronzen masker van 1.34 meter breed.

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.