Een uniek heiligdom in Helsinki

In het hart van de wijk Etu-Tӧӧlӧ in Helsinki rijst uit de rotsachtige grond een koperen koepel die bijna buitenaards aandoet. Daaronder ligt een uniek bouwwerk verscholen: de Temppeliaukio-kerk. Deze is uitgehakt in een rotspartij, vandaar de bijnaam ‘Rock Church’. Wereldwijd wordt de tempelkerk geroemd als toonbeeld van de Finse architectuur.

Kunst & Cultuur
Kaarsen langs de rotswanden.

Kaarsen langs de rotswanden.

Progressief ontwerp

In 1961 kwamen de Finse architectenbroers Timo en Tuomo Suomalainen met het winnende ontwerp. De jury vond het idee ‘heel origineel’ en was blij met een voorstel waarin de oorspronkelijke rotsen deels gespaard konden blijven. Maar bij de inwoners van Helsinki viel het ontwerp niet meteen in goede aarde, zij zagen liever een traditionele kapel. De ‘Rock Church’ zou op een moskee te lijken of zelfs een ‘duivelse bunker’ zijn. Vanwege het verzet begon de uiteindelijke bouw dan ook pas in 1968. Na de oplevering en inwijding in 1969 omarmden iedereen de Temppeliaukio al snel; de kerk werd een van de hoogtepunten van de stad.

Natuurlijke lichtinval door de 180 ramen in de koepel

Natuurlijke lichtinval door de 180 ramen in de koepel

Design uit het hoge noorden

Nordic design staat bekend om zijn simpelheid en minimalisme. Het interieur van de Temppeliaukio-kerk is hier een goed voorbeeld van. Doordat de rotsen dienen als wanden en veel graniet is verwerkt in het interieur, komt de natuurlijke omgeving optimaal tot zijn recht. De vele ramen in de koepel zorgen voor een mooi samenspel van zonlicht en schaduw.

Een architectonische tour

Voor liefhebbers van architectuur is Helsinki een must. Modernisme, functionalisme en de hoogste concentratie art nouveau-gebouwen van Noord-Europa: deze stad heeft het allemaal. Maak een wandeling langs de architectonische hoogtepunten met een speciale wandelkaart, te koop bij de Tourist Information . Of pak gewoon tramlijn 4: die komt langs bijna alle interessante bouwwerken van de stad.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken