Kathedraal met roerig verleden

In de historische binnenstad van Zagreb steken de 2 torens van een immense neogotische kathedraal overal boven uit. In 1093 werd de eerste steen gelegd. Officieel staat de kathedraal te boek als de Kathedraal van de Mariahemelvaart, in de volksmond kortweg als de Zagreb Kathedraal. Los van de fraaie buitenzijde, is ook het interieur adembenemend. Hier zijn kosten noch moeite bespaard, getuige de talloze wandschilderingen en altaren.

Kunst & Cultuur
De kathedraal torent boven de stad uit

De kathedraal torent boven de stad uit

Rijke historie vol renovaties

Mede dankzij de rijke historie oefent de kathedraal een enorme aantrekkingskracht uit op bewoners en bezoekers. Het gebouw was af in 1217, maar al een paar decennia later, in 1242, verwoestten de Turken haar. In 1263 was het bouwwerk geheel gerenoveerd in gotische stijl. In de 16de eeuw zijn muren en torens toegevoegd en in de 17de eeuw is er een massieve toren tegen de kathedraal aan geplaatst. Sinds 1990 wordt de kathedraal beetje bij beetje gerenoveerd om het gebouw in goede staat te houden.

De preekstoel van de Zagreb Kathedraal

De preekstoel van de Zagreb Kathedraal

Niet alleen mooi van buiten

De kathedraal, die plaats biedt aan 5.000 mensen, herbergt onder meer neogotische marmeren altaren, gebrandschilderd glas en een fraaie preekstoel. De kathedraal is ook de rustplaats van de controversiële Kroatische aartsbisschop Aloysius Stepinac, die in een tombe van de Kroatische beeldhouwer en architect Ivan Meštrović ligt. Een beeltenis van deze aartsbisschop is te zien op een verhoogd platform achter het hoofdaltaar. Stepinac leidde de Croatische katholieke kerk ten tijden van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel nooit bewezen, zijn er sterke aanwijzingen dat de aartsbisschop banden had met de nazi’s.

Bekijk Reisgids

Voorgestelde bestemmingen