Île Feydeau, een eiland op het droge

Nantes wint de laatste jaren aan bekendheid als een stad van moderne kunst en design. Maar vergeet het historische centrum van de havenstad niet: dat heeft nog altijd een hypnotiserende aantrekkingskracht op bezoekers. Een mooi voorbeeld zijn de architectonische parels van de 18de eeuwse wijk Île Feydeau, een voormalig eiland in een zijarm van de Loire.

Kunst & Cultuur
Zeemonster boven een raam in Île Feydeau

Zeemonster boven een raam in Île Feydeau

Opgeslokt door de stad

Sommige panden in Île Feydeau lijken iets voorover te hangen, en dat is geen optisch bedrog. Vanwege de zandbodem begon de wijk een eeuw na de bouw te verzakken. Hoewel Feydeau nog altijd de naam Île draagt, is het al een tijdje geen eiland meer. In de jaren ’30 werd de zijarm van de Loire gedempt en ging de vroegere buitenwijk bij het stadscentrum horen. Het eilandgevoel is toch een beetje in stand gebleven door de groenstroken die zijn aangelegd op de vroegere rivierbedding. Dat is het duidelijkst te zien op Quai Turenne, waar de huizen tegenwoordig uitkijken op valse kades en een lager gelegen grasveld. Als het donker is, lijkt het haast alsof hier nog steeds water stroomt, en in de zomer verandert het gazon in een groen strandje waarop studenten liggen te lezen in de zon. Parallel aan deze kade loopt Rue Kervégan, een prachtige straat met kinderkopjes. Hier werd een van de beroemdste inwoners van Nantes geboren: Jules Verne.

Het monument voor de afschaffing van de slavernij

Het monument voor de afschaffing van de slavernij

Fortuin door slavenhandel

De rijke architectuur van Feydeau is imposant, maar de herkomst van al dat geld is een minder mooi verhaal. De families die de herenhuizen lieten bouwen vergaarden hun fortuin door slavenhandel. In de 18de eeuw passeerden wel 450.000 slaven de haven van Nantes op weg naar Amerika. Een monument aan de Quai de la Fosse, verderop langs de Loire, herdenkt deze gruwelijke geschiedenis. Bezoekers van het betonnen bouwwerk van de architecten Wodiczko + Bonder lijken af te dalen in een schip. De lichtstralen die u binnen ziet vallen door smalle openingen in de muur roepen de slechte leefomstandigheden aan boord van de slavenschepen op. Een indringende ervaring.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

*Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.