Zürichsee: blauwe binnenzee vol waterpret

Zürich belandt jaarlijks in de top-3 van meest leefbare steden ter wereld, en dat komt mede door die enorme plas water voor de deur. De stad wordt doorsneden door de Limmat. Deze rivier wordt gevoed door de Zürichsee, die zich uitstrekt van Bellevue in hartje stad tot het popperige dorp Rapperswil. Het meer ontstond in de laatste ijstijd als gletsjer, nu is het een blauwe binnenzee waarvan iedereen op zijn eigen manier kan genieten.

Kunst & Cultuur
Rapperswil

Rapperswil

Aan het meer: dorpjes en wijngaarden

U kunt met de trein helemaal om het meer heen reizen, van station Zürich Stadelhofen over de rechteroever naar Rapperswil, en via de Seedamm terug langs de linkeroever naar station Zürich Enge. Stap onderweg uit in het dorp met de fraaie naam Küsnacht voor koffie op het terras van het nostalgische Seehotel Sonne. Ook het stadje Meilen is de moeite waard, voor een omweg langs de 853 meter hoge berg Pfannenstiel met prachtuitzicht over het meer. Het pittoreske Rapperswil heeft ontspannen terrasjes in de aanbieding. Aan de overkant zijn Pfäffikon, Richterswil en Kilchberg leuke tussenstops.

Eilandje Ufenau

Eilandje Ufenau

Op het meer: de boot naar Rapperswil

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat varen hagelwitte veerboten kriskras het Meer van Zürich over, van het bootstation aan de Bürkliplatz naar alle dorpjes en gehuchten langs de oevers van het meer. Voor inwoners is het een manier om van A naar B te komen, voor bezoekers een puik zomers uitje. Betaal niet te veel voor de speciale toeristenboten, maar stap op de ‘Grosse Rundfahrt’ naar het snoezige dorpje Rapperswil. Ga ‘en route’ nog even aan wal op het eilandje Ufenau met zijn mooie wijngaarden en picknickplekken.

Strandbad Mythenquai

Strandbad Mythenquai

In het meer: zwembad en zandstrand

Geen stad ter wereld heeft zoveel openluchtzwembaden als Zürich. In de rivier en het meer zijn 10 ‘Freibäder’ waar de inwoners ’s zomers zonnen op vlonders, steigers of zandstrandjes. Hier kunt u net een koel drankje drinken of een frisse duik nemen in het kraakheldere water. Op loopafstand van het centrum biedt Seebad Enge 2 zwembaden in het meer plus sauna’s, massages en yogalessen. Iets verderop heeft het 100 jaar oude Strandbad Mythenquai een strandpaviljoen in de aanbieding, een zonneweide, een 10 meter hoge duiktoren en 250 meter zandstrand.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Voorgestelde bestemmingen