Place du Capitole: hart van de stad

Monumentaal én gezellig: het Place du Capitole is in alle opzichten het stralende middelpunt van Toulouse. Of er nu marktkramen staan, getrouwde bruidsparen net uit het stadhuis stappen, een rugbyoverwinning wordt gevierd of feestende studenten voorbijkomen – er is altijd leven op het plein.

Kunst & Cultuur

Historie en gezelligheid

Toen een paar jaar geleden een ondergrondse parkeergarage werd aangelegd onder het Place du Capitole, kwamen er delen van een middeleeuwse poort te voorschijn. Niet eens zo’n grote verrassing, want al sinds de 12de eeuw wordt Toulouse vanaf deze centrale locatie bestuurd. De façade van het huidige stadhuis dateert uit 1750 en heeft een statige neoklassieke stijl. Rode bakstenen worden hier afgewisseld met sierelementen van wit kalksteen en pilaren van roze marmer. Achter de 120-meter lange façade liggen gebouwen en ruimtes uit verschillende periodes. Deze zijn vrij te bezoeken: een mooie binnenplaats, een elegant trappenhuis, en diverse ontvangstzalen met muur- en plafondschilderingen en verguld houtwerk. Onder hetzelfde dak zit ook het theater voor de stadsopera en het symfonieorkest. Aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich het oudste gebouw van het Capitool: de 16de-eeuwse donjon. Lang geleden waren in deze toren  de stadsarchieven ondergebracht, tegenwoordig zit het Office du Tourisme er in. Aan de voorkant van het Capitool kunt u neerstrijken op een van de vele terrassen. Vanaf de restaurants onder de bakstenen arcaden hebt u perfect zicht op alles wat er op het plein gebeurt. Het oudste adres is Le Bibent, een typisch Franse brasserie uit 1882 met een somptueus interieur. Verder lopen er diverse leuke winkelstraten rond Place du Capitole, zoals Rue d’Alsace-Lorraine en Rue Saint-Rome – beide vol mooie boetieks. Ook het bekende Franse warenhuis Galeries Lafayette heeft een filiaal vlak bij het plein.

Place du Président Thomas Wilson

Place du Président Thomas Wilson

Een echte studentenstad

Toulouse is de derde universiteitsstad van Frankrijk, met meer dan 100.000 studenten, en dat zal u niet ontgaan. Niet ver van Place du Capitole liggen diverse faculteiten. Als u een plek wilt zien waar de studenten graag komen, loop dan via Rue Lafayette naar het Place du Président Thomas Wilson. Om dit groene plein (met een fontein en een draaimolen in het midden) zitten talloze cafés, restaurants en bioscopen – het is een geliefde plek onder jonge Toulousains.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken