De mythische Promenade des Anglais

Lang geleden een flaneerplek voor Britse aristocraten, tegenwoordig een mondaine ontmoetingsplek voor strandliefhebbers en sportievelingen: de beroemde Promenade des Anglais heeft in anderhalve eeuw niets van haar aantrekkingskracht verloren. Cabrio’s cruisen er langs de palmbomen, wandelaars genieten van het uitzicht op een van de mooiste baaien van de Côte d’Azur.

Strand
Al sinds de 19de eeuw een geliefde plek

Al sinds de 19de eeuw een geliefde plek

Aristocraten en kunstenaars

De Russische aristocraten vielen het eerst voor Nice, maar halverwege de 19de eeuw ontdekten ook veel rijke Britten het zachte klimaat van de Rivièra. In groten getale kwamen zij naar Nice om de kille Engelse winters te ontvluchten. In die jaren liep er alleen een onverhard wandelpad langs het strand, maar om de mooie jurken van de Engelse dames netjes te houden werd in 1844 de Promenade des Anglais aangelegd. Tijdens de belle époque breidde het toerisme zich verder uit en verrezen luxe hotels en casino’s langs de boulevard. In 1917 nam een noord-Franse schilder met de naam Henri Matisse zijn intrek in een van deze hotels, om te herstellen van bronchitis. Dit zou het begin zijn van een belangrijke periode uit het werk van deze wereldvermaarde kunstenaar, die het uitzicht op de Baie des Anges meermalen vastlegde. Veel van zijn schilderijen zijn te zien in het prachtige Musée Matisse op de Cimiez-heuvel in Nice. Ook andere beroemde schilders, zoals Marc Chagall en Raoul Dufy, hebben zich laten inspireren door de mythische promenade van Nice.

Sinds 1910 op nummer 37 van de boulevard

Sinds 1910 op nummer 37 van de boulevard

Le Negresco

De meeste villa’s en hotels uit de belle époque zijn in de loop der tijd vervangen door nieuwe  gebouwen, maar één historisch luxehotel is nog altijd het gezicht van de promenade. Met zijn witte façade en roze koepeldak straalt het Negresco een ouderwetse charme uit. En ook het interieur herdenkt vervlogen tijden: dankzij de flamboyante eigenaresse die het hotel bijna 60 jaar heeft gerund, bezit het vijfsterrenhotel een gigantische collectie kunstwerken en antieke meubels. De inrichting doet daardoor wat barok aan, zoals bijvoorbeeld in de brasserie La Rotonde, die is versierd met draaimolenpaarden.

De haven van Nice

De haven van Nice

Ansichtkaartuitzicht

Het mooiste uitzicht op de Promenade des Anglais en de Baie des Anges heeft u vanaf het Parc de la Colline du Château. Dit park op een rots aan de oostkant van de stad is onder meer te bereiken via een ouderwetse lift in Rue des Ponchettes in Vieux-Nice. Op dit uitkijkpunt, op de plek waar vroeger een fort stond, heeft u de hele kust en de haven van Nice aan uw voeten liggen. Misschien is het nog wel indrukwekkender bij het vallen van de avond, als de lichtjes langs de boulevard aangaan – een aanrader.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.