Het oude Nice

In Vieux-Nice is het heerlijk slenteren. De oudste wijk van de stad is een aaneenschakeling van charmante pleinen en straatjes, vol gele en rode huizen met groene luiken. Dankzij de vele cafés, restaurants en winkels is het er tot laat in de avond een levendige bedoening. ’s Ochtends vroeg kunt u er terecht op de leuke markt van Cours Saleya.

Kunst & Cultuur

Italiaanse barok in Palais Lascaris

Midden in de oude binnenstad ligt het weelderige Palais Lascaris. U kunt er zo even binnen lopen, want de toegang is gratis. Vanaf de 17de eeuw tot aan de Franse Revolutie was deze villa in het bezit van de invloedrijke adellijke familie Lascaris de Vintimille. De ingang in een klein straatje is vrij onopvallend, maar eenmaal binnen zult u zichzelf verbazen over het interieur, dat een uitbundig voorbeeld is van Italiaanse barok. Het trappenhuis en de vertrekken op de tweede verdieping zijn gevuld met fresco’s, stucwerk en gouden sierlijsten. In het paleis is ook een streekmuseum ondergebracht met kunstvoorwerpen en oude muziekinstrumenten. En op de begane grond is een 18de-eeuwse apotheek nagebouwd.

De kathedraal verlicht

De kathedraal verlicht

Kathedraal Sainte-Réparate

Ook de 17de-eeuwse kathedraal Sainte-Réparate, een paar straten verder, is een toonbeeld van Italiaanse barok. Het opvallendst is haar grote koepel met gekleurde en geglazuurde dakpannen, die glimmen in de zon. De hoge witte klokkentoren die mooi boven de gele en rode huizen van Vieux-Nice uitsteekt, is pas in de 18de eeuw gebouwd. De geel-groen façade is eveneens van een recentere datum. Schuin tegenover de kathedraal, op het mooie Place Rossetti, bevindt zich de bekende ijszaak Fennochio. Die zit hier al sinds 1966. U kunt er terecht voor bijzondere smaken: wat te denken van een bolletje rozemarijnijs, tomaat-basilicumijs of lavendelijs?

De gezellige sfeer van Cours Saleya

De gezellige sfeer van Cours Saleya

De markt van Cours Saleya

Druk, kleurrijk en sfeervol: Cours Saleya is een van de mooiste markten van Frankrijk. U zult er veel bloemen vinden, maar ook streekproducten zoals Provençaalse kruiden, olijven en zeepjes uit Marseille. Op de vele gezellige terrassen rondom de markt kunt u lekker een kop koffie drinken of iets van de keuken van Nice proberen. Tussen de kramen kunt u knabbelen aan een ’socca’, een soort crêpe van kikkererwtdeeg. Of een ‘pan bagnat’, het lokale broodje dat is belegd met bijna dezelfde ingrediënten als die van een salade niçoise. Elke dag is marktdag. Op maandag is alles een beetje anders: dan verandert de Cours Saleya in één grote brocantemarkt.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken