De hoge promenade van Peyrou

De Promenade du Peyrou is een prachtige plek om verkoeling te vinden in het bijna altijd zonnige Montpellier (300 dagen per jaar!). Door de hoge ligging staat er vaak een prettig briesje. Bovendien is het uitzicht op het achterland en de kust schitterend. De diverse monumenten ademen historie uit: het uitgestrekte park bestaat al sinds de tijd van de Zonnekoning.

Kunst & Cultuur
De triomfboog ter ere van Lodewijk XIV

De triomfboog ter ere van Lodewijk XIV

Arc de Triomphe van Montpellier

Middelpunt van de brede centrale allee van het park is het ruiterbeeld van Lodewijk de Veertiende. Met uitgestrekte arm wijst de Zonnekoning richting de Pyreneeën, naar het gebied dat door de vrede met Spanje bij zijn rijk ging horen. In een rechte lijn achter het standbeeld, nog voor de entree van het park, staat de Porte du Peyrou, een 15 meter hoge triomfboog. De reliëfs op deze Arc de Triomphe uit 1691 verwijzen naar diverse successen van Lodewijk XIV, zoals de aanleg van het nabije Canal du Midi. Direct achter de poort begint Rue Foch, een elegante 19de-eeuwse avenue zo naar de middeleeuwse binnenstad van Montpellier voert.

Vergezichten over stad en omgeving

Vergezichten over stad en omgeving

Uitzicht op de streek Hérault

De Promenade du Peyrou ligt op een van de heuvels waarop Montpellier is gebouwd. ’Peyrou’ is Occitaans (streektaal in de Provence) voor ‘kleine steen’, al bereikt Montpellier juist in dit park het hoogste punt, op 52 meter boven zeeniveau. Volgens de overlevering mochten de gebouwen van Montpellier niet boven deze plek uitsteken, en preciezer nog: ze mochten niet hoger zijn dan de geheven arm van het ruiterbeeld van de koning. Die richtlijn is gerespecteerd, waardoor het park nog altijd een weids uitzicht biedt over de omgeving. In de verte is de Pic Saint-Loup de zien, de 650 meter hoge berg die het begin van de Cevennen markeert. De naam is ook verbonden aan de bekende Pic Saint-Loup-wijnen, waarvan de druiven op de lagere hellingen worden verbouwd. De wijnen staan in alle wijnbars van Montpellier op de kaart. Aan de zuidkant van het park strekt het panorama zich uit richting de zee, die zich op maar 10 kilometer van de stad bevindt. Dankzij een tramlijn vanuit het centrum staan strandliefhebbers al binnen een half uur met hun tenen in het zand.

De oude watertoren en het aquaduct

Ook het neoklassieke Château d’Eau is een blikvanger van het park. Deze watertoren uit 1768, met een groot bassin voor drinkwater, werd gevoed door een aquaduct van 14 kilometer lengte. Direct achter de toren kunt u de 21 meter hoge bogen van het aquaduct zien liggen. Het waterbassin levert water aan de diversen fonteinen in het lagere deel van het park. Vanaf de rechterzijde van het park zijn de groene kruinen van de Jardin des Plantes uit 1593 te zien, de oudste botanische tuin van Frankrijk. Vlak ernaast steken de vierkante torens van de kathedraal Saint-Pierre boven de daken van de oude binnenstad uit.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken