Geschiedenis van KLM
1919
Oprichting van Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën N.V. op 7 oktober door acht investeerders uit het bedrijfsleven en bankwereld. De ‘Vliegende Hollander’, eens legende, wordt werkelijkheid. Albert Plesman krijgt de dagelijkse leiding in de functie van administrateur. Uiteindelijk zal hij in 1946 de eerste president-directeur van KLM worden. Het predicaat ‘Koninklijk’ werd al vóór de oprichting door Koningin Wilhelmina verleend. Een zeldzame uitzondering, die het belang van de luchtvaart voor Nederland onderstreepte.
1920
Op 17 mei opent KLM de eerste vliegroute met een geregelde luchtdienst tussen Amsterdam en Londen. Op de luchthaven Schiphol landt die dag vlieger Jerry Shaw met een geleasede De Havilland DH-16, twee passagiers, een pak kranten en een brief van de burgemeester van Londen voor zijn ambtgenoot in Amsterdam.
1921
KLM neemt haar eerste Fokker-vliegtuigen op in de vloot. De start van een bijna honderd jaar durende samenwerking met deze Nederlandse vliegtuigenfabriek.
In datzelfde jaar begint KLM haar eigen technische onderhoudsdienst. Engineering & Maintenance zal later uitgroeien tot een van de grootste ondernemingen op het gebied van vliegtuig-, motoren- en componentenonderhoud.
1924
Georganiseerd door het Comité Vliegtocht Nederland-Indië voert KLM de eerste proefvlucht uit met een eenmotorige Fokker F.VII vliegtuig van Amsterdam naar Batavia (nu Jakarta) om te bewijzen dat Europa door de lucht op een veilige manier met Azië kan worden verbonden.
In datzelfde jaar betekent het vervoer van een kostbare fokstier naar Frankrijk het begin van KLM’s gespecialiseerde dierenvervoer.
1930
KLM opent een lijndienst Amsterdam - Batavia. Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is dit een van de langste verbindingen door de lucht ter wereld. Met de ontsluiting van Azië spreidt KLM haar vleugels uit over dit deel van de wereld.
1934
KLM introduceert met de Douglas DC-2 het geheel metalen vliegtuig als standaard in haar vloot. De KLM DC-2 PH-AJU, ‘Uiver’ wint de beroemde London - Melbourne Air Race in de sectie waarin met passagiers en vracht wordt gevlogen.
In datzelfde jaar legt KLM een link tussen Nederland en het Caraïbisch gebied, door met de noodzakelijke technische tussenstops van Amsterdam naar Curaçao te vliegen. Deze eerste trans-Atlantische vlucht is bedoeld om een vliegtuig te stationeren op Curaçao. Hiermee wordt vanaf deze hub het zogeheten West-Indisch Bedrijf van KLM opgericht om de regio met Noord-, Zuid- en Midden-Amerika te verbinden.
1935
KLM introduceert cabinepersoneel: hofmeesters en stewardessen. Zij nemen de verzorging van de passagiers aan boord op zich, naast de primaire taak van veiligheid aan boord.
1940-1945
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het in bezet Nederland voor KLM onmogelijk om luchtdiensten vanuit Amsterdam uit te voeren. Een groot deel van de vloot en materieel is door de oorlog vernietigd. Het West-Indisch Bedrijf van KLM kan haar activiteiten wel voortzetten en daarnaast onderhoudt KLM-crew met een enkel overgebleven toestel de lijn Bristol-Lissabon in opdracht van BOAC.
Na de bevrijding herstelt KLM het binnenlands netwerk snel en hervat ze haar vluchten op bestemmingen in Europa, het Midden-Oosten en Azië.
1946
Door de komst van nieuwe vliegtuigen met een grotere actieradius wordt het mogelijk trans-Atlantische routes te openen. KLM is de eerste luchtvaartmaatschappij die vanaf het Europese vasteland een lijndienst op New York opent, waarmee het fundament wordt gelegd voor het trans-Atlantische netwerk. Al snel volgen ook verbindingen met Midden- en Zuid-Amerika.
1952
KLM introduceert - in IATA-verband - de goedkopere Tourist Class naast de First Class en maakt daarmee het vliegen voor een grotere groep reizigers betaalbaar. Het – eerst met likeur, later met jenever – gevulde Delfts blauwe huisje doet daarmee zijn intrede in de First Class. Elk jaar op 7 oktober, de verjaardag van KLM, verschijnt een nieuw huisje dat tegenwoordig wordt uitgereikt aan World Business Class reizigers. Het aantal huisjes loopt parallel aan het aantal jaren dat KLM bestaat.
1958
KLM introduceert de Economy Class, waardoor het reizen per vliegtuig voor een nog grotere groep bereikbaar wordt.
1959
Voor het eerst in haar geschiedenis vervoert KLM meer dan een miljoen reizigers per jaar.
1960
Met de introductie van het Douglas DC-8 vliegtuig breekt voor KLM het straaltijdperk aan. Vliegtuigen met straalmotoren gaan langzaam maar zeker de met propellers aangedreven vliegtuigen vervangen. Door een combinatie van een hogere snelheid en grotere actieradius en met minder tussenstops worden afstanden in aanzienlijk minder tijd overbrugd. Reizen per vliegtuig wordt voor de passagier zo gerieflijker en het netwerk van KLM verbindt Nederland met steeds meer bestemmingen in de wereld.
1966
Oprichting van de Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (NLM), het latere NLM Cityhopper. Met deze maatschappij blaast KLM het binnenlandse netwerk nieuw leven in.
1967
KLM neemt haar nieuwe thuisbasis in gebruik: het ‘oude Schiphol’ verhuist naar een enkele kilometers verder gelegen locatie en wordt Amsterdam Airport Schiphol. Het toegenomen luchtverkeer en de grotere toestellen vereisen een grotere luchthaven dat vormgegeven is met een tangentieel stelsel van diverse landingsbanen, dat rekening houdt met de sterk wisselende windrichtingen in Nederland.
1971
Met de Boeing 747 introduceert KLM de widebody in haar vloot. Met een capaciteit van ruim 350 passagiers is die twee keer zo groot als die van de narrowbody Douglas DC-8 vliegtuigen.
1974
Om haar concurrentiepositie te verstevigen en de vlootcapaciteit flexibel in te kunnen zetten introduceert KLM het Boeing 747 Combiconcept. Dit toestel heeft een passagiers- en een vrachtgedeelte achter elkaar.
1989
De zoektocht naar een sterke partner in Amerika, om een wereldomspannend netwerk op te bouwen, leidt tot samenwerking met Northwest Airlines (NWA). Deze airline gaat later op in Delta Air Lines. Met Air France en Delta Air Lines wordt de succesvolle trans-Atlantische joint-venture opgezet.
1991
KLM Cityhopper ontstaat door het samenvoegen van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen Netherlines en NLM Cityhopper. De dochteronderneming van KLM neemt onder andere het zogeheten feeder vervoer vanuit Europa voor KLM voor haar rekening dat de hub functie van Schiphol versterkt.
1992
KLM lanceert als eerste luchtvaartmaatschappij op het Europese vasteland een loyaliteitsprogramma voor klanten: Flying Dutchman. In 2005 gaat Flying Dutchman op in het met Air France gezamenlijke Flying Blue-programma.
Nederland en Amerika ondertekenen het Open Skies Agreement. Dit geeft KLM de mogelijkheid om diensten naar elke bestemming in Amerika te openen.
1993
Als, na het afsluiten van het Open Skies Agreement, het Amerikaanse Department of Transport antitrustimmuniteit aan NWA en KLM verleent, is de weg vrij voor een intensievere samenwerking. De al bestaande samenwerking met NWA kan worden geïntensiveerd en mondt uit in een succesvol strategisch partnership.
1994
KLM en NWA introduceren samen de World Business Class (WBC) op intercontinentale vluchten. De WBC ontwikkelt zich – naast de Economy Class - tot een hypermoderne comfort klasse. KLM’s First of Royal Class verdwijnt.
1996
Met de opening van een lijndienst op Beijing breidt KLM haar netwerk uit in Azië. In de jaren daarna worden vele Chinese bestemmingen aan het netwerk toegevoegd. Amsterdam Airport Schiphol groeit hierdoor uit tot China’s Gateway to Europe.
2004
KLM en Air France implementeren de merger of all mergers. Met AIR FRANCE KLM ontstaat de grootste luchtvaartcombinatie ter wereld. KLM treedt toe tot SkyTeam, een van de drie wereldwijde allianties van luchtvaartmaatschappijen.
2005
AIR FRANCE KLM plaatst zich op nummer 1 in de Dow Jones Sustainability Index. Een positie die zij ongeslagen tot en met 2016 behoudt. Ook in de jaren daarna blijft AIR FRANCE KLM een voortrekker op het gebied van duurzaamheid.
2008
KLM wordt volledig eigenaar van Martinair Holland N.V. Nadat het passagiersvervoer is beëindigd, blijft de luchtvrachttak bestaan in AIR FRANCE KLM MARTINAIR Cargo.
2009
In de zoektocht naar alternatieven voor fossiele brandstoffen wordt de eerste vlucht ooit op biokerosine uitgevoerd van Amsterdam naar Parijs. In samenwerking met het onder andere door KLM opgerichte SkyNRG wordt onderzoek gedaan naar alternatieven, die niet ten koste mogen gaan van de natuur en de voedselketen.
2017
KLM neemt afscheid van de laatste Fokker F70 vliegtuigen en daarmee van de bijna eeuwoude samenwerking met vliegtuigbouwer Fokker. Met de introductie van de Embraer-vliegtuigen standaardiseert KLM de vloot van KLM Cityhopper.
2019
KLM viert haar 100ste verjaardag. Ze is daarmee de eerste luchtvaartmaatschappij die nog steeds opereert onder haar oorspronkelijke naam.
In datzelfde jaar vervoert KLM meer dan 35 miljoen passagiers. Een recordaantal in haar bestaan.
2020-2022
De COVID-19 pandemie zorgt voor een wereldwijde crisis in de luchtvaart. Ook KLM moet noodgedwongen het aantal vluchten drastisch verminderen en lijdt zware verliezen.
2022
Met het wegvallen van de meeste reisrestricties nemen de passagiersaantallen explosief toe.
KLM introduceert Premium Comfort Class, een nieuwe vervoersklasse die op basis van gedegen klantonderzoek is geïntroduceerd.
2023
KLM maakt bekend dat ze, samen met Air France, de komende jaren flink investeert in vlootvernieuwing. Zo vervangen de A321neo vanaf de zomer van 2024 de Boeing 737’s op de korte en middellange afstand. Daarnaast zal de A350 vanaf 2026 voor lange-afstandsvluchten de Boeing 777’s en de A330’s vervangen. De nieuwe toestellen zijn aanzienlijk schoner, zuiniger en geluidsarmer dan de eerdere generaties toestellen.