Feestvieren op z’n Catalaans

De Catalaanse cultuur is op geen andere manier zo sterk te voelen als tijdens de vele volksfeesten in Barcelona. Het lijkt wel alsof er altijd iets te vieren is, zo vaak siert het vuurwerk hier de hemel. De meeste feesten zijn van oorsprong vereringen van de patroonheiligen van Barcelona of Catalonië. Tijdens optochten gaan duizenden mensen de straat op – verkleed of met attributen die verwijzen naar oude rituelen.

Kunst & Cultuur
De correfoc van La Mercè

De correfoc van La Mercè

La Mercè: een vurig festival

Het La Mercè-feest, dat jaarlijks in september plaatsvindt, is het grootste straatfestival van Barcelona. Met parades, muziek en dans betuigen de Barcelonezen een kleine week lang hun eer aan de belangrijkste patroonheilige van Barcelona, Mare de Deu de La Mercè. De Catalanen nemen afscheid van de zomer en gaan knallend de herfst in. Schrik niet van de gehoornde duivels die vuurspuwend door de straten van Barcelona rennen. Dit is de ‘correfoc’, een typisch Catalaanse traditie, waarmee kwade geesten worden verdreven.

Sint Jan vreugdevuur

Sint Jan vreugdevuur

De feestnacht van Sint Jan

Op 23 juni vieren de Catalanen de Sint-Jansfeesten. De zonsondergang is het startsein. De ‘Nit de Sant Joan’ is de kortste nacht van het jaar; veel geslapen wordt er dan ook niet. De vreugdevuren in Barcelona trekken veel bekijks, maar het werkelijke feest vindt plaats op de stranden. Zoek een plekje in het zand met een picknickmand en een fles cava en bekijk hoe vele Barcelonezen de zee in rennen. Het bijgeloof is dat Sint Jan (Johannes de Doper) het zeewater deze nacht helende krachten geeft.

Rode rozen voor Sant Jordi

Rode rozen voor Sant Jordi

Liefde en literatuur op Sant Jordi

De Catalanen vieren op 23 april dat volgens de legende Sant Jordi (Sint Joris) de draak versloeg en naar zijn geliefde terugkeerde met een roos. Traditiegetrouw geven mannen hun geliefden deze dag een rode roos, waarop zij als antwoord een boek cadeau doen. De bloemen en boeken worden ingeslagen bij de honderden kraampjes op de Rambla of vele andere straten in Barcelona. Het is een groot feest; jong en oud danst de sardana op Plaça de Sant Jaume, in cafés dragen dichters hun werk voor. Verliefd of niet, een wandeling door Barcelona op deze dag, officieel ook Wereldboekendag, staat garant voor lentekriebels.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen