Gamla Stan: het oudste stukje Stockholm

Wat de grachtengordel is voor Amsterdam, is Gamla Stan voor Stockholm: een en al oude pracht en praal, met kleurige koopmanshuizen, fijne pleinen en een majestueus koninklijk paleis. Vanaf het dak is te zien waarom Amsterdam het aflegt tegen Stockholm als het 'Venetië van het Noorden': dit is echt een stad óp het water.

Kunst & Cultuur
Paleiswacht en kanonnen

Paleiswacht en kanonnen

Selfie met een Stockhomse paleiswacht

Tegen wil en dank zijn ze een geliefd kodakmoment: de erewachten voor de poort van Stockholms Slott. Het is het oudste koninklijk paleis ter wereld dat nog als zodanig dienstdoet, en het is met 1.430 kamers ook een van de grootste paleizen van Europa. De wisseling van de wacht, dagelijks om 12.15 uur (op zondag om 13.15 uur), is een waar spektakel. De militaire parade voert te voet of te paard van het Legermuseum door de oude stad naar het paleis.

Het Grote Plein in Gamla Stan

Het Grote Plein in Gamla Stan

Het middeleeuwse middelpunt: Stortorget

Het middeleeuwse middelpunt van Gamla Stan is Stortorget (het ‘Grote Plein’), omringd door pastelkleurige koopmanshuizen. In 1520 vond hier het beruchte Stockholmse bloedbad plaats, de executie van bijna 100 edellieden. Nu drinken hippe Zweden er een caffè latte op de zonnige terrasjes van Kaffekoppen en Chokladkoppen. In het oude beurspaleis huist het Nobelmuseum, modern ingericht en lekker hightech. Er zijn filmpjes over alle Nobelprijswinnaars, een complete bewegende Nobel-encyclopedie en vitrines met onder meer de beroemdste uitvinding van geboren Stockholmer Alfred Nobel: dynamiet.

De koninklijke grafkerk: Riddarholmskyrkan

De koninklijke grafkerk: Riddarholmskyrkan

Rustplaats van koningen en koninginnen

Op het aanpalende Riddarsholmen, het ‘Riddereiland’, staat de Riddarholmskyrkan. Deze koninklijke kerk wordt door veel toeristen overgeslagen, terwijl het toch een van de oudste gebouwen van de stad is; delen stammen uit de 13de eeuw, gebouwd door franciscaner monniken. Misschien nog  belangrijker: dit is de laatste rustplaats van nagenoeg alle Zweedse monarchen sinds de 17de eeuw. De bakstenen kerk zelf is gotisch, opvallend zijn de opengewerkte gietijzeren torenspits en de barokke grafkapellen. Dagelijks zijn er om 14 uur rondleidingen in het Engels.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen