Piazza Maggiore, het hart van Bologna

Op de Piazza Maggiore komen de Bolognese inwoners al eeuwen samen. Het grote plein in het hart van de stad wordt omringd door prachtige middeleeuwse gebouwen als het Palazzo del Podestà, het Pallazo d’Accursio en natuurlijk de reusachtige Sint-Petroniusbasiliek met zijn grove, grijze gevel.

Kunst & Cultuur
Atrium van Archiginnasio

Atrium van Archiginnasio

Onvoltooid verleden tijd

Wie een blik omhoog werpt, kan de rijke geschiedenis van Bologna bijna van de gevels aflezen. De onvoltooide façade van de Sint-Petroniusbasiliek springt meteen in het oog. De eerste steen van deze kerk werd al in 1390 gelegd, maar de bouw sleepte eeuwen voort. Toen het stadsbestuur opdracht gaf voor de bouw, werd er bij wijze van uitzondering geen toestemming gevraagd aan de bisschop. De basiliek zou immers symbool moeten staan voor de vrije stad Bologna, die niet onder het juk stond van het bisdom. Maar de paus liet niet over zich heen lopen: hij stak een stokje voor het ambitieuze ontwerp en liet pal naast de bouwplaats het universiteitsgebouw Archiginnasio bouwen. De paus wilde graag alle universiteitsdisciplines bij elkaar in een gebouw hebben.  Geldgebrek en technische problemen legden de bouw uiteindelijk stil; ook de gevel is nooit afgemaakt. Tegenwoordig is in het Archiginnasio de bibliotheek gevestigd.

Palazzo del Podestà en de Torre dell’Arengo

Palazzo del Podestà en de Torre dell’Arengo

Het oudste paleis van de Piazza Maggiore

Tegenover de basiliek staat het oudste paleis op de Piazza Maggiore, het Palazzo del Podestà. Het werd rond 1200 gebouwd en was de zetel van de ‘podestà’, de hoogste ambtenaar van de stad, en zijn collega’s. Het paleis werd al snel te krap voor de vele burgers die zich mengden in het stadsbestuur en dus werd het Palazzo Re Enzo gebouwd ter uitbreiding. Opvallend is de Torre dell‘Arengo uit 1453. In deze toren hangt de grootste klok van Bologna, die werd geluid om de burgers te waarschuwen bij calamiteiten. Tip: wie aan één kant onder de gewelven gaat staan, kan vanaf de andere kant een ander horen fluisteren.

De façade van Palazzo d’Accursio

De façade van Palazzo d’Accursio

Palazzo d’Accursio o Comunale

Het Palazzo d’Accursio o Comunale bestaat uit verscheidene gebouwen die in de loop der eeuwen bij elkaar zijn gevoegd. In de 13de eeuw woonde hier de beroemde jurist Accursius, werkzaam aan de Universiteit van Bologna. Later werd het gebouw de zetel van de Ouderlingen, de hoogste magistraten van de stad. Aan de gevel ziet u een poort met valhek en daarboven een groot, bronzen beeld van de Bolognese paus Gregorius XIII. In het paleis is tegenwoordig de Kunstcollectie van Bologna gevestigd, met schilderijen van de Middeleeuwen tot de 19de eeuw.

Bekijk Reisgids

Voorgestelde bestemmingen