Het hart van München

Al in de Middeleeuwen was de Mariaplaats hét middelpunt van München. De kuipers dansten er tussen het stadhuis en de versmarkt. Al is die markt door de jaren heen iets opgeschoven en dansen de tonnenmakers inmiddels als miniaturen in het klokkenspel van het nieuwe stadhuis, de Mariaplaats is nog altijd hét plein van de stad.

Kunst & Cultuur
Het klokkenspel van het raadhuis

Het klokkenspel van het raadhuis

Beschermengel Maria

Het stadsplein van München heette 'Schrannen', totdat een cholera-epidemie de stad in haar greep kreeg. Door de naam van het plein te veranderen in Mariaplaats (in 1854), hoopten de inwoners op bescherming door de Maagd Maria. Ook bij de pestepidemie van 1517 speelde het plein al een rol: volgens de legende dansten de kuipers op het plein om de inwoners toch te verleiden de straten op te gaan. Ze dansen nog altijd: om de 7 jaar op het plein en een paar keer per dag in het klokkenspel van het Nieuwe Raadhuis.

Het uitzicht vanaf de St. Petruskerk

Het uitzicht vanaf de St. Petruskerk

Voor het beste uitzicht

Heel wat bezoekers nemen in de toren van het Nieuwe Raadhuis de lift om bovenin te genieten van het uitzicht over de stad. Zicht op de neogotische gevel en het klokkenspel van het gebouw zelf heeft u daar niet, maar wél vanaf de Sint Petruskerk, aan de andere kant van het plein. Al ontbreekt het er aan een lift: 306 traptreden brengen u naar het hoogste uitzichtpunt van het centrum. Op heldere dagen tekenen de toppen van de Alpen zich af aan de horizon.

Het klassieke hotel Bayerischer Hof

Het klassieke hotel Bayerischer Hof

Muziek in de stad

De Marienplatz wordt ingesloten door 2 warenhuizen: Galeria Kaufhof en Backs Kaufhof. Muziekfans doen er goed aan bij Backs naar de 5de etage te gaan, de hele verdieping is gewijd aan muziek. Er is een waanzinnige collectie aan cd's, u kunt er gratis naar niet-alledaagse muziek luisteren. Soms treden er ook muzikanten op. Net buiten de Mariaplaats is er elke avond een optreden in de Night Club van het chique en klassieke Hotel Bayerischer  Hof.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken