De charme van vergane glorie

In de pittoreske volkswijken Fener en Balat lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Smalle straatjes, geplaveid met keien en omzoomd door houten huizen, leiden langs kerken, moskeeën en heilige grafmonumenten. U vindt er zelfs nog een stuk van de Byzantijnse stadsmuur uit de 5de eeuw. Het is dan ook niet verrassend dat de UNESCO Fener en Balat, op het historische schiereiland van Istanbul, heeft uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Kunst & Cultuur
Het Griekse patriarchaat in Fener

Het Griekse patriarchaat in Fener

Een volksbuurt met een rijk verleden

Tegenwoordig zijn de inwoners van Fener en Balat voornamelijk moslim, maar in vroeger tijden waren dit de wijken van de Joden en Grieken. In de Byzantijnse periode vestigden zich steeds meer Grieken in Fener, omdat het Griekse patriarchaat er zetelde en er een orthodoxe kerk stond. In de 17de eeuw bouwde de rijke bourgeoisie er stenen woningen met rijk gedecoreerde gevels. Vanaf het moment dat de Joden de oude houten huizen betrokken, werd Balat het Joodse kwartier. Ondanks dit welvarende verleden zijn de wijken waar u nu zo heerlijk doorheen kunt slenteren geen gepolijste openluchtmusea. Nadat de welgestelde Joden en Grieken eind 19de eeuw hun heil elders zochten, werden de wijken een thuis voor nieuwe generaties immigranten, dit keer uit andere delen van Turkije. Geleidelijk aan werden het gemoedelijke volksbuurten, met historische huizen, heilige monumenten en voetballende kinderen op straat. Met geld en hulp van UNESCO zijn sommige oude woningen en gebouwen inmiddels gerenoveerd, maar dat neemt niet weg dat veel panden nog steeds schreeuwen om een grondige opknapbeurt. Tot het zover is, wordt de charme van Fener en Balat niet alleen gevormd door het echte Turkse volksleven. Juist de melancholieke sfeer, de herinnering aan wat ooit is geweest, maakt deze buurt de moeite van het bekijken waard. De wat vervallen glorie laat zich bij vroeg ochtendlicht of ondergaande zon fantastisch op de foto zetten.

Traditionele knoflooksoep

Traditionele knoflooksoep

Typisch Turks

Balat en Fener zijn gemakkelijk op één ochtend of middag te bezoeken. Pauzeert u voor een kopje Turkse thee in Mekteb-i (Akcin Sok 3/A, Fener). Voor lunch of diner bent u bij Tarihi Halic (Abdulezel Pasa Caddesi 117, Fener) aan het goede adres: dit restaurant, met vanaf het dakterras uitzicht over de Gouden Hoorn, serveert traditionele gerechten als knoflooksoep en kebab. Voor een huisgemaakt ijsje en echt Turks fruit stopt u even bij Merkez Sekercisi (Leblebiciler Sok 33, Balat).

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen