Gezinsvriendelijke uitjes rond Lissabon

Dolfijnen en flamingo’s in de Baai van Setúbal, een sprookjeskasteel in Sintra of een dozijn goudgele zandstranden in Cascais. Een uitstapje buiten de stadsgrenzen van Lissabon is een aanrader voor gezinnen. Er is zoveel te zien. Op een rij: 3 kindvriendelijke uitstapjes op nog geen uur rijden (of treinen) van de hoofdstad.

Gezinsuitjes
Speelse dolfijnen in Baai van Setúbal

Speelse dolfijnen in Baai van Setúbal

Setúbal: schuitjevaren met dolfijnen

Setúbal, de vierde stad van Portugal, ligt ingeklemd tussen de prachtige natuurgebieden Arrábida en Estuário do Sado. Aan de waterkant grenst de stad aan een beschutte riviermonding, die in de volksmond ook wel de Dolfijnenbaai heet. Waarom laat zich raden: het wemelt er van de speelse en nieuwsgierige tuimelaars. In Setúbal worden dan ook legio ‘dolfijnencruises’ aangeboden: een halve of hele dag varen door de baai met dolfijngarantie. Prijzen variëren van 25 tot 50 euro, kinderen varen mee voor half geld.

Palácio Nacional da Pena in Sintra

Palácio Nacional da Pena in Sintra

Het sprookjeskasteel van Sintra

Sintra is goed te doen als dagtrip vanuit Lissabon, maar is eigenlijk een heel weekend waard. Eeuwenlang brachten koningen, notabelen en kunstenaars hun zomervakantie door in het statige stadje dat is volgebouwd met kastelen, paleizen en villa’s – niet voor niets staat het met stip genoteerd op de Werelderfgoedlijst. Het pronkstuk van Sintra is het 19de-eeuwse Palácio Nacional da Pena, een sprookjespaleis boven op een bergtop met romantische torens met kantelen, een heuse ophaalbrug, uitbundige tegeltableaus, Moorse koepels en gotische bogen.

Goudgele stranden in Cascais

Goudgele stranden in Cascais

Koninklijk zonnebaden in Cascais

Met een natuurpark als achtertuin en goudgele zandstranden als voortuin heeft Cascais een bevoorrechte ligging. In 1870 nam Dom Luís I een koninklijke duik in de verfrissende Atlantische Oceaan, en sindsdien is de badplaats in trek bij gegoede Portugezen. Als op het centrale Praia da Ribeira de zonaanbidders handdoekje aan handdoekje liggen, is er altijd elders nog wel een plekje: Cascais biedt namelijk keuze uit een dozijn zandstranden. Bij Praia da Duquesa is veel watersportvertier te vinden voor kinderen.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen