Toren van Belém: ode aan de ontdekkers

Het is een stukje buiten het centrum maar toch een verplicht nummer voor de bezoekers van Lissabon: de Toren van Belém aan de Taag. Gebouwd als fort ter verdediging van het nabijgelegen Hiëronymietenklooster is het een trotse herinnering aan de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama – en de grandeur van het Portugese koloniale imperium van weleer.

Kunst & Cultuur

Een sierlijk manuelijns bouwwerk

De Toren van Belém is ook om een andere reden van historisch belang: dit is het enige bouwwerk dat oorspronkelijk gebouwd is in de sierlijke laatgotische manuelstijl, vernoemd naar koning Emanuel I. Andere manuelijnse monumenten verrezen in gotische stijl en werden later verbouwd, maar deze 35 meter hoge toren werd direct getooid met de typische kenmerken als zuilen in de vorm van gevlochten touwen, rijkelijk gedecoreerde kruisribgewelven en waterspuwers in de vorm van dierenkoppen. De Toren van Belém is een van de populairste toeristische attracties van Lissabon. Vooral rond zonsondergang, als de witte kalksteen baadt in een goudgele gloed, is het een prachtig plaatje. Het uitzicht vanaf het dak op de Taag, de 2.277 meter lange hangbrug en het Christusbeeld aan de overkant (103 meter hoog inclusief zuil) is onvergetelijk.

Het graf van Vasco da Gama

De expeditie naar de wijk Santa Maria de Belém is ook al de moeite waard omdat u nóg 2 topattracties krijgt. Iets verderop staat de Padrão dos Descobrimentos, een 52 meter hoog monument in de vorm van een schip met gebolde zeilen. Hier zijn de hoofdrolspelers uit de Portugese geschiedenis te zien, met op de boeg Hendrik de Zeevaarder (Infante Dom Henrique de Avis). In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden was hij zelf geen groot zeevaarder; hij initieerde en financierde de grote ontdekkingsreizen. Vlakbij staat ook het grandioze Hiëronymietenklooster (Mosteiro dos Jerónimos) met het graf van Vasco da Gama.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen