De eeuwenoude straten van Alfama

Vanaf een smeedijzeren balkon hangt wasgoed te drogen; verderop klinken de melodieuze snikken van een fadozangeres. Fleurige tegels sieren de façades van de hoge huizen. Alfama, de wijk tussen het kasteel van São Jorge en de Taag, is misschien wel de mooiste buurt van Lissabon.

Kunst & Cultuur

Een tocht langs het klooster, Nationaal Pantheon en het Romeins Theater

Wie van het kasteel van São Jorge naar Alfama wandelt, komt langs de Portas do Sol;  een van de vele ‘miradouros’ (uitkijkpunten) van Alfama. Het uitzicht over de oranje daken en de glinsterende rivier is werkelijk ansichtkaartwaardig. Een paar honderd meter verderop ligt het klooster van São Vicente de Fora, in 1147 aangelegd door Afonso Henriques, de eerste Portugese koning. De huidige gebouwen stammen vooral uit de 17de en 18de eeuw. Zo ook de bijzondere kerk: de sobere, symmetrische façade is een prachtig voorbeeld van het maniërisme. Achter het klooster verrijst de witte koepel van het Nationale Pantheon, oftewel de Santa Engrácia-kerk. De geschiedenis van dit heiligdom is een woelige. De bouw begon in 1681 maar viel stil in 1712, toen de architect stierf. Al snel daarna verloor koning João V zijn interesse; de kerk bleef vrijwel onaangeroerd tot 1960. Toen besloot minister-president Salazar dat er een Nationaal Pantheon van gemaakt zou moeten worden. U kunt er vandaag de dag graftombes bezichtigen van beroemde Portugezen, zoals de schrijver Almeida Garrett en de fadodiva Amália Rodrigues. In het westelijke deel van Alfama vindt u de Romeinse nalatenschap in Lissabon. Hier staan de overblijfselen van een groot Romeins theater uit de 1ste eeuw voor Christus, dat is gebouwd in opdracht van keizer Augustus. In de Middeleeuwen raakte het theater in vergetelheid, en pas na de verwoestende aardbeving in 1755 werden de resten ontdekt. Het kleinschalige, interactieve museum toont zuilen en andere vondsten, zoals een borstbeeld van Silenus.

Zanger met op de achtergrond Alfama

Zanger met op de achtergrond Alfama

Fado, het Portugese levenslied

Over de oorsprong van de fado wordt veel gekibbeld; sommigen beweren dat de melancholieke Portugese muziekstijl in Alfama is ontstaan, anderen zweren dat het allemaal in de stad Coïmbra begon. Hoe het ook zij – Alfama telt enkele van de charmantste en oudste ‘casas de fado’ van Lissabon. In deze restaurants of bars brengen bekende fadozangers, maar ook onontdekte talenten het Portugese levenslied ten gehore. Ook het Fadomuseum vindt u in Alfama; u kunt wel raden welk oorsprongsverhaal hier wordt aangehouden!

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen