De smaak van Lissabon

Bacalhau, sardinhas, feijoada en pastéis: dat er in Portugal goed wordt gegeten, is alom bekend. Prima reden om van uw weekend in Lissabon een culinaire ontdekkingstocht te maken, met een bezoek aan de 19de-eeuwse versmarkt op vrijdag, een gastronomische tour op zaterdag en op zondag een Portugese kookles met feestmaal. Flesje vinho verde erbij en smullen maar. Bom proveito!

Culinair
Paradijs voor culi’s: Mercado da Ribeira

Paradijs voor culi’s: Mercado da Ribeira

Proefwerk op Lissabons grootste markt

Tegenover treinstation Cais do Sodré staat de zwierige Mercado da Ribeira uit 1882. De grootste versmarkt van Lissabon is een paradijs voor fijnproevers. Van keiharde gezouten stokvis en levende krioelende inktvis tot minuscule slakjes in grote netten – hier liggen alle ingrediënten bij elkaar voor een smakelijke maaltijd. ’s Middags en ’s avonds kunt u op de markt zelf smullen: tientallen kraampjes serveren hun specialiteiten. Plek zat: onder het smeedijzeren dak zijn er 500 zitplaatsen en op het terras nog eens 250.

Taste of Lisboa Mouraria Food Tour

Taste of Lisboa Mouraria Food Tour

Op culinaire tour door Mouraria

Taste of Lisboa is duurder dan de concurrentie, maar een van hun culinaire rondleidingen door Lissabon voert dan ook van het gebaande pad af, naar het multiculturele wijkje Mouraria. In groepjes van maximaal 10 personen maakt u onder leiding van kundige locals een wandeling van 3,5 uur door slingersteegjes en trapstraatjes; u stopt bij 6 delicatessenwinkels, restaurants en tasca’s om te proeven van lokale specialiteiten en Portugese wijnen. Oftewel: een lange, lopende lunch. Prijskaartje: 56 euro inclusief eten en drinken.

Word een Portugese topkok

Voor wie na het keuren van de ingrediënten en het proeven van de gerechten die typisch Portugese specialiteiten ook zélf wil kunnen bereiden, zijn er in Lissabon legio kooklessen. Bijvoorbeeld bij Cooking Lisbon , waar een groep van maximaal 14 personen met louter verse ingrediënten een traditioneel driegangenmenu bij elkaar kokkerelt. De kookles duurt van 6 tot 10 uur ’s avonds, en na het educatieve kookplezier verslindt de groep de maaltijd uiteraard bij een goed glas wijn. Kosten: 65 euro inclusief diner en drank.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen