Nyhavn: meer dan alleen Carlsberg

De historie van Nyhavn is bijna net zo kleurrijk als de beroemde gevels aan de kade. Schepen, zeelieden en vooral veel drank kenmerken de geschiedenis van deze haven. Bier drinken is hier nog steeds tijdverdrijf nummer één: op een zonnige dag lijkt heel Kopenhagen uit te lopen voor een lekkere, koude Carlsberg op de kade. Maar er is meer.

Kunst & Cultuur
Varen door kleurrijk Nyhavn

Varen door kleurrijk Nyhavn

Kopenhagen vanaf het water

De vele kanalen in Kopenhagen maken de stad bij uitstek geschikt voor een boottocht. Vanuit Nyhavn vertrekken elke dag tientallen boten die opvarenden een kijkje gunnen op trekpleisters als het beeld van de Kleine Zeemeermin en het moderne operahuis. Er zijn rondvaartboten, hop-on hop-offtours en dinercruises. Minder voor de hand liggend, maar zeer de moeite waard is de jazzcruise. Deze boot heeft een complete jazzband aan boord en vaart in anderhalf uur langs alle hoogtepunten van de stad.

De kroeg Nyhavn 17

De kroeg Nyhavn 17

Borrelen aan de kade

Het is lastig kiezen uit het grote aanbod van cafés langs de kade. Een van de bekendste kroegen is Nyhavn 17, een pub die al in de 18de eeuw druk werd bezocht. Toen kwamen er zeelieden, nu geniet er een meer gevarieerde clientèle van whisky en smaakvolle biertjes. Het café is sfeervol ingericht met donker hout, maar buiten is het leuk nog leuker: op zonnige dagen zijn de tafels aan de kade een geweldige plek om uit te kijken over de mensen en bootjes die langskomen. Voor mariniers was de Hong Kong bar van de jaren ’60 tot ‘80 dé bar om tot in de vroege uurtjes stoom af te blazen. Ook nu nog is de club razend populair, en met reden: als alle andere kroegen sluiten, blijft Hong Kong gewoon open. Hier tapt het barpersoneel zeven dagen per week, 24 uur per dag. Dit is dus hét adres voor een afterparty in het holst van de nacht – of een kopje koffie in de vroege ochtenduurtjes.

Het herdenkingsanker

Het herdenkingsanker

Het Mindeankeret-monument

Aan het einde van Nyhavn staat de Mindeankeret, het grote herdenkingsanker dat herinnert aan de meer dan 1700 Deense officieren en matrozen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestond eerst uit een groot houten kruis. Het werd in 1951 vervangen door het anker van het fregrat Funen, dat tijdens de oorlog gestationeerd lag in marinehaven Holmen. Jaarlijks wordt op 5 mei, de dag waarop Denemarken in 1945 bevrijd werd, een officiële ceremonie gehouden om de doden te herdenken.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen