Praags astronomische uurwerk

Het Praags astronomisch uurwerk van klokkenmaker Mikuláš is niet alleen beeldschoon om te zien, het is ook een van de oudste en meest gedetailleerde klokken ooit vervaardigd. De klok aan de gevel van het stadhuis en is een van Praags topattracties. Behalve verschillende tijden geeft het ook de stand van de maan en de sterren aan.

Kunst & Cultuur
De Dood staat rechts op de klok

De Dood staat rechts op de klok

Bewegende figuren

Dagelijks komt dit mechanisme op elk heel uur, van 8.00 tot 20.00 uur, tot leven. Naast de mechanische rondgang van de apostelen zijn er bewegende figuren aan de buitenkant van de klok te zien. Zij staan voor de zaken die de inwoners van Praag destijds het meest vreesden: hebzucht, ijdelheid en de dood. Sinds de 16de eeuw is het mechanisme dat de tijd meet, verscheidene malen gerepareerd en gereviseerd, waarvan de laatste revisie in 1865 was. Ook de apostelen werden pas in dat jaar aan de klok toegevoegd.

De Babylonische tijd

Het astronomisch uurwerk van Praag geeft verschillende tijden aan, bijvoorbeeld de astronomische, de Midden-Europese, de Oud-Tsjechische en de Babylonische tijd. Het Praagse uurwerk is zelfs de enige klok ter wereld die laatstgenoemde tijd kan meten. Natuurlijk hoort er een legende bij dit bijzondere historische kunstwerk. Toen Hanuš klaar was met zijn werk zouden gemeenteraadsleden hem blind hebben laten maken, om te voorkomen dat de klokkenmaker zijn kunstje in een andere stad zou herhalen en misschien zelfs verbeteren. Uit wraak zou Hanuš vlak voor zijn dood de klok beschadigd hebben en sprak hij een vloek uit over het uurwerk. Het verhaal gaat dat de mannen die de klok probeerden te repareren allemaal geestesziek werden of stierven – maar zoals met de meeste legendes weet natuurlijk niemand of dit ook echt gebeurd is.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen