Heiligen op de brug
De 30 heiligenbeelden aan weerszijden van de brug werden in de loop van de 17de en 18de eeuw geplaatst. Het oudste beeld is dat van de kruisiging van Christus en dateert uit 1667. De beelden zijn geschonken door rechters en adellijken die betrokken waren bij de contrareformatie, een hervormingsbeweging binnen de katholieke kerk. Praag was het centrum van deze beweging. De brug is met beelden aangekleed om hem op de Engelenbrug in Rome te laten lijken. Tegenwoordig zijn alle beelden replica’s.
Brugtoren aan de Karelsbrug
Keuze van zandsteen
Bij het ontwerp van de brug is rekening gehouden met de sterke stroming van de Moldau. Dat blijkt uit het gebruik van zandsteen, dat bij een snelle waterstroom geen last heeft van erosie. Daarnaast zijn de pijlers zo gestroomlijnd dat het water er goed langs kan. Naar verluidt is het gebruikte cement verrijkt met eieren, voor extra stevigheid. Dit is getest, maar een eenduidige uitslag kwam er niet uit. Het blijft dus een mysterie. Niet alleen de Karelsbrug zelf is de moeite waard, ook de brugtoren aan de zuidkant van de brug is een bezienswaardigheid op zich. Deze toren wordt beschouwd als een van de mooiste gotische bouwwerken ter wereld.
Alle geluk van de wereld
Tot groot plezier van de ontelbare toeristen is de brug alleen toegankelijk voor voetgangers. Het is er altijd druk: kunstenaars brengen er hun schilderijen en tekeningen aan de man, straatartiesten vermaken het publiek en ’s avonds is het de ontmoetingsplaats voor jongeren. Is het druk bij het beeld van Johannes van Nepomuk? Volgens de lokale legende krijgt u alle geluk van de wereld toegeworpen wanneer u de 2 koperen platen van het beeld tegelijk aanraakt.