De operahuizen van Praag

Praag is een stad van kunst en literatuur, maar nog meer van muziek. De stad was de thuisbasis van enkele van ’s werelds grootste componisten als Antonín Dvořák en Bedřich Smetana. Ook Mozart had een speciale band met Praag; de opera ‘Don Giovanni’ ging er in première, en één symfonie schreef hij zelfs speciaal voor het Praagse publiek.

Kunst & Cultuur
Plafond van Staten Theater

Plafond van Staten Theater

Mozart, publiekslieveling van Praag

Het schitterende Staten Theater is verbonden met een van de grootse muzikale genieën aller tijden: Wolfgang Amadeus Mozart. Deze componist was de publiekslieveling van Praag, hij was er populairder dan in zijn thuisstad Wenen. Zijn opera ‘Le Nozze di Figaro’ was daar nota bene verboden: te bedreigend voor de gevestigde orde. Maar in het Staten Theater werd de opera met veel lof ontvangen, misschien juist vanwege het politieke tintje. In 1787 leidde Mozart de wereldpremière van ‘Don Giovanni’ hier zelf. Deze opera wordt ook nu nog opgevoerd in het Staten Theater.

Baken van de Tsjechische cultuur

Baken van de Tsjechische cultuur

Trots van de Tsjechische cultuur

Het Nationaal Theater, met zijn schitterende gouden dak, is een belangrijk symbool voor de Tsjechische nationale identiteit. Halverwege de 19de eeuw wilden de inwoners van Praag  een nieuw theater als baken van de Tsjechische cultuur, maar de Weense heersers waren tegen. Na een succesvolle geldinzameling van de bevolking zelf, kon de eerste steen van het Nationaal Theater toch worden gelegd. De eerste opvoering, in 1883, was de opera ‘Libuse’ van de beroemde Tsjechische componist Smetana. Nog altijd kunt u er kiezen uit een gevarieerd aanbod van opera en ballet.

De Staatsopera

De Staatsopera

De Praagse Staatsopera

Vlakbij het Wenceslasplein staat de uitbundig gedecoreerde Praagse Staatsopera. In het prachtige auditorium in rococostijl kunnen gasten genieten van opera, ballet en concerten. Op het programma prijken bekende namen als Tsjaikovski, Rossini en Donizetti, maar ook minder bekende werken worden hier opgevoerd, denk bijvoorbeeld aan ‘La Bohème’ van Ruggero Leoncavallo. Elk jaar in augustus en september vindt er een festival plaats ter ere van Verdi, en in de aanloop naar Kerst staat het operahuis geheel in het teken van klassieke concerten.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen