Per metro naar de skipiste

Oslo is een van de zeldzame hoofdsteden waar kan worden geskied binnen de stadsgrenzen. Niet alleen voor amateurs: de Olympische Winterspelen en verschillende wereldkampioenschappen werden hier gehouden. In het winterseizoen kijkt niemand er vreemd van op als mensen in skikleding in de metro met ski’s lopen te sjouwen – die zijn gewoon onderweg naar Holmenkollen. Twintig minuten in de metro en u staat op de piste.

Wintersport

Oslo Vinterpark: 18 pistes

Vier metrohaltes voorbij Holmenkollen (lijn 1) ligt Oslo Vinterpark met 18 pistes van groen tot zwart, 11 liften waarvan 3 stoeltjesliften, een halfpipe en de enige openbare olympische superpipe ter wereld. Op 531 meter hoogte loopt het seizoen hier van begin december tot pasen. Sneeuwkanonnen zorgen voor voldoende verse sneeuw, en ’s avonds zijn de pistes verlicht. De skischool geeft les in skiën, snowboarden, telemarken en langlaufen. Alle benodigdheden zijn te huur – reken voor een complete uitrusting op 45 euro en voor een skipas op zo’n 40 euro per dag. De après-ski is beperkt, maar met de metro bent u in 20 minuten terug in het centrum.

Het historische Holmenkollen Park Hotel

Het historische Holmenkollen Park Hotel

Houten skihotel in Viking-art nouveau

Zo dicht bij de stad is een hotelovernachting niet per se nodig, maar wie een nachtje in de sneeuw en frisse berglucht wil blijven slapen kan in de schaduw van de skischans terecht in een historisch hotel. Het Holmenkollen Park Hotel opende in 1894 als sanatorium voor tbc-patiënten, maar kreeg al snel de functie van hotel. Het rode houten gebouw met romantische toren en balkonnetjes is een van de beste voorbeelden van de toen populaire Dragenstil, zeg maar de Vikingvariant van art nouveau.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen