De Schreeuw in de Nasjonalgalleriet
Waar hangt ‘De Schreeuw’?
Een Amerikaanse miljardair betaalde in 2012 90 miljoen euro voor een versie van ‘De Schreeuw’ in pastel op karton – een record voor het duurste schilderij in privébezit. De andere 3 versies zijn te zien in Oslo. Het origineel, in olieverf op linnen, hangt in de Munch-zaal van de Nasjonalgalleriet. Op de openingsdag van de Olympische Winterspelen in Lillehammer van 1994 werd het doek gestolen. De inbrekers lieten een briefje achter: ‘Bedankt voor de slechte beveiliging.’ Maanden later werd het teruggevonden.
De Schreeuw in het Munch-museum
Edvard Munchs eigen museum
Twee andere versies van ‘De Schreeuw’, een olieverfschilderij en een pastel, hangen in het Munch-museum in Tøyen. Het museum huisvest nog 20.000 kunstwerken; de helft van de werken van Munch. Ook hier sloegen kunstrovers toe: in 2004 pakten 2 gemaskerde en gewapende mannen en plein public ‘De Schreeuw’ en de ‘Madonna’ van de muur. Twee jaar later kwamen de doeken weer boven water.
De Ekeberg: locatie van ‘De Schreeuw’
De Schreeuw klonk op de Ekeberg
Edvard Munch vond de inspiratie voor ‘De Schreeuw’ tijdens een wandeling op de Ekeberg, bereikbaar met tram 18 of 19. Dagelijks trof hij zijn vriend Henrik Ibsen, de beroemde toneelschrijver en dichter, in het chique café van het Grand Hotel. Zijn jeugd bracht hij door op 5 verschillende adressen in het destijds statige en nu hippe Grünerløkka. En vlakbij rust hij samen met andere beroemde Noren zacht op Vår Frelsers Gravlund.