Oslo voor liefhebbers van moderne kunst

Voor een stad met 600.000 inwoners heeft Oslo een hoog kunstgehalte: naast tientallen galeries zijn er zo’n 50 musea. Met onderwerpen variërend van Edvard Munch tot Vikingschepen en de Nobelprijs voor de Vrede. Ook liefhebbers van moderne kunst komen aan hun trekken: met de opening van het Astrup Fearnley Museum is Oslo een topattractie rijker.

Kunst & Cultuur
Renzo Piano’s Astrup Fearnley Museum

Renzo Piano’s Astrup Fearnley Museum

Renzo Piano’s glazen zeilschip

Na het operahuis is Oslo’s nieuwste trots het Astrup Fearnley Museum van Renzo Piano. Deze toparchitect ontwierp eerder het Centre Pompidou in Parijs en The Shard in Londen, en gaf leiding aan de complete herinrichting van de Potsdamer Platz in Berlijn. Het futuristische gebouw van 80 miljoen euro flonkert aan de Oslofjord, het glazen dak is net het gestreken zeil van een driemaster. Ook de kunst is hier soms expliciet: van de campy Blow Job van Jeff Koons tot de preoperatieve genitaliën van Damien Hirst.

Kunst in het Stenersenmuseum

Kunst in het Stenersenmuseum

De schatten van de steenrijke Stenersen

De steenrijke Rolf Stenersen legde tijdens zijn leven een prestigieuze verzameling aan van met name Noorse modernistische, realistische en avant-gardistische kunst van 1850 tot 1970. Na zijn dood schonk hij die 300 schilderijen en honderden schetsen en tekeningen aan de stad Oslo. Samen met twee andere privécollecties is die nu te zien in het Stenersen Museum vlak bij Aker Brygge. Pronkstukken zijn de schilderijen van Edvard Munch, Ludvig Karsten en Amaldus Nielsen.

Museum voor Hedendaagse Kunst in Oslo

Museum voor Hedendaagse Kunst in Oslo

Moderne kunst in de bankkluis

De strenge façade van het oude bankgebouw doet niet vermoeden dat daarachter een klein maar fijn museum schuilt, vol naoorlogse kunst. Buiten op de Bankplassen staat het grote kunstwerk Shaft van Richard Serra te verroesten, in het art-nouveau-interieur van graniet en marmer roteert de collectie van 5.000 werken en zijn verrassende tijdelijke tentoonstellingen. Er is ook een goed gesorteerde museumwinkel en een fijn café. Het entreekaartje is geldig voor nog 3 locaties van het Nationaal Museum.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen