Een operahuis als een glinsterende ijsberg

Het moest een van de iconische moderne gebouwen van Europa worden, op gelijke hoogte met het Guggenheim Museum in Bilbao, de Nederlandse ambassade in Berlijn en het Paleis van de Kunsten in Valencia. En dat is aardig gelukt: het nieuwe onderkomen van Den Norske Opera & Ballett lijkt als een glinsterende ijsberg in de Oslofjord te drijven. Het is bovendien het enige operahuis ter wereld waar u het dak op kunt.

Kunst & Cultuur

Als drijfijs in de Oslofjord

Omgerekend kostte het Operahuset 1.000 euro per inwoner – volgens veel Osloërs een exorbitant bedrag in crisistijd. Nu het gebouw van architectenbureau Snøhetta er eenmaal staat, zijn de protesten vervaagd en zijn de meeste stadsbewoners vervuld van trots. Het schots en scheve gebouw van glas, bewerkt aluminium, wit marmer en groen graniet lijkt als een glinsterende ijsberg in het water te drijven. In de winter komt dat het best tot zijn recht, als de hellende vlakken zijn bedekt met sneeuw en de ‘ijsberg’ van de opera overvloeit in het drijfijs op de Oslofjord. Het bizarre exterieur mag dan het meest bijzondere aan het pand zijn, ook binnen zijn kosten noch moeite gespaard. Golvende oppervlakken van repen blond eikenhout bedekken de foyer en zalen, de garderobe is omkleed met geometrisch geperforeerd glas, en het enorme theaterdoek in de grote zaal met 1.350 zitplaatsen lijkt gemaakt van verfrommeld zilverfolie. De foyer en het dak zijn op eigen gelegenheid te bezoeken. Engelstalige rondleidingen zijn er op maandag, woensdag vrijdag en zondag om 13 uur, zaterdag om 12 uur.

Een avond in de opera

Het prachtige pand is een toplocatie voor een avondje uit. Er zijn zo’n 300 voorstellingen per jaar te zien. De bühnes worden bespeeld door Den Norske Opera & Ballett, dat hier eerder Mozarts ‘Don Giovanni’ en Tsjaikovski’s ‘Het Zwanenmeer’ opvoerde. Ook zijn er concerten van vermaarde symfonieorkesten, zoals het Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Aan elke voorstelling in de grote zaal gaat een gratis toegankelijke introductiepresentatie vooraf. Ticketprijzen variëren van 12 euro voor een staanplaats tot 120 euro op de eerste rang, te koop aan de kassa of online op www.operaen.no.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen