Oslomarka: met de metro de natuur in

In Oslo lokt het buitenleven: aan de waterkant ligt de Oslofjord vol lommerrijke eilanden om langs te hoppen, en verder wordt de stad omringd door de Oslomarka. Dit bos van 1.700 vierkante kilometer – met kilometers bewegwijzerde wandelpaden door koele dalen, over groene bergen en langs rode huisjes aan blauwe meren – ligt op slechts een kwartier van het centrum.

Nature

Picknicken aan het Sognsvann-meer

Het Sognsvann-meer is ’s zomers met stip de populairste plek van Oslomarka. Vlak bij de stad en makkelijk bereikbaar per metro (lijn 3 naar het eindpunt) ligt een spiegelglad blauw meer omringd door groene sparren. Veel bezoekers zijn al gelukkig met een wandeling, picknick of een duik in het water hier, maar wie langer wil genieten van Sognsvann, dineert en boekt een bed in het Olympiatoppen Sportshotell.

Restaurant Frognerseteren in ‘dragon style’ architecture - OSL

Frognerseteren: dineren in drakenstijl

In een halfuur voert metrolijn 1 rechtstreeks naar Frognerseteren. Vanaf de Tryvannstårnet-zendmast kronkelen legio bewegwijzerde wandelroutes door het bos, met regelmatig een panoramisch uitzicht op stad en fjord. Dineren kan in restaurant Frognerseteren uit 1891. Het houten gebouw is een prachtig voorbeeld van ‘dragestil’, de vikingvariant van art nouveau. Blijven slapen? Ga 5 metrohaltes terug: naast de beroemde skischans ligt het al even historische Holmenkollen Park Hotell.

Een weekend in de Kikutstua-lodge

Een dagtripje is leuk en aardig, maar de Noren trekken er zelf liever een heel weekend op uit. Bijvoorbeeld vanuit Kikutstua, een lodge met 2- en 4-persoonskamers met gedeelde badkamers, wifi, een lobby met knapperend haardvuur en een knus restaurant. De locatie aan het Bjørnsjøen-meer is een ideale uitvalsbasis voor verschillende wandelingen. De lodge ligt op pakweg 12 kilometer lopen vanaf de dichtstbijzijnde bushalte, maar bagage wordt op verzoek opgehaald.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.