Het Palacio Real

Het Spaanse koninklijk paleis in Madrid heeft een functie die vergelijkbaar is met die van het Amsterdamse paleis op de dam: de koninklijke familie woont er niet, het wordt alleen gebruikt voor officiële staatsaangelegenheden. Een gedeelte is geopend voor het publiek. De barokke kolos aan de westkant van de stad telt 2.800 kamers en is daarmee het grootste paleis van Europa.

Kunst & Cultuur
Het Paleis, bezien vanaf Plaza de Oriente

Het Paleis, bezien vanaf Plaza de Oriente

Koninklijke kunstschatten

Koning Filips V gaf de Italiaanse architect Filippo Juvara de opdracht het paleis te bouwen. Deze had al eerder naam gemaakt in Turijn, waar hij de imposante Basilica di Superga en het Palazzo di Stupinigi ontwierp. Helaas overleed zowel Filips V als Juvara voordat het gebouw af was. Het werd in 1755 voltooid door Giovanni Battista Sacchetti, ook een Italiaan. Hoewel verscheidene koninklijke families het paleis bewoonden, is het paleis sinds begin 20ste eeuw vooral een koninklijk museum. Binnen vindt u een prachtige collectie van tapijten, porselein, antieke klokken en wapentuig. Er zijn schilderijen van onschatbare waarde te bewonderen van onder anderen Caravaggio, Goya en Velazquez. De grootse troonkamer, spiegelhal en koninklijke eetzalen geven een beeld van de weelde waarin de monarchen ooit leefden. De huidige koning Felipe VI verkiest een wat compacter onderkomen in het Palacio de la Zarzuela, net buiten de stad.

De tuinen van het Palacio Real

De op Franse leest geschoeide Jardines de Sabatini bevinden zich ten noorden van het Palacio Real. Het is een fijn plekje om even aan de drukte te ontsnappen, in de schaduw van dennen en cipressen. Ooit stonden hier de koninklijke stallen, maar die werden in de jaren ’30 van de vorige eeuw verwoest tijdens het regime van Franco. De tuinen liggen onderaan een heuvel en zo’n 10 meter lager dan het nabije Plaza de Orient. Vanuit de tuin bezien lijkt het paleis daarom nóg imposanter dan vanaf de voorzijde.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen