De literaire grand cafés van Madrid

Barcelona, Parijs en Wenen zijn vermaard om hun zwierige grand cafés waar in vroeger tijden de intelligentsia zich verzamelde om bij een goed glas wijn te discussiëren over literaire meesterwerken en actuele zaken. Die trend ging ook niet voorbij aan Madrid. Enkele van de literaire cafés hebben de tand des tijds hier luisterrijk doorstaan.

Nachtleven & Uitgaan
Comercial, literaire hangplek sinds 1887

Comercial, literaire hangplek sinds 1887

Draaideur als teletijdmachine

Café Comercial uit 1887 is het oudste café van Madrid en meteen ook een van de mooiste. De draaideur aan de Glorieta de Bilbao fungeert als teletijdmachine: wie het interieur van marmeren zuilen, sierlijke kroonluchters en leren bankjes binnenwandelt stapt een eeuw terug in de tijd. Verschillende boeken en films speelden zich af in het historische café dat ooit diende als tweede huis van schrijvers, dichters, journalisten en schakers. Nu is iedereen welkom, onder meer voor de huisspecialiteit: dikke warme chocola met ‘churros’, de gefrituurde deegstengels.

Literaire broedplaats: Café Gijón

Literaire broedplaats: Café Gijón

Hemingway was hier

Café Gijón, dat al in 1888 zijn deuren opende, was in de aanloop naar de Spaanse burgeroorlog het honk van de Generación del 27. Voor die groep invloedrijke dichters en kunstenaars, waar onder anderen Salvador Dalí, Luis Buñuel en Federico García Lorca deel van uitmaakten, was het een geliefde plek voor literaire ‘tertulias’. Hier, aan de Paseo de Recoletos, werd ook de Premio Café Gijón geboren; een van de belangrijkste literatuurprijzen van het land. Maar ruim een eeuw historie heeft wel zijn prijs, een glas wijn en een bordje tapas zijn hier zeker niet goedkoop.

Naast de opera: Café de Oriente

Naast de opera: Café de Oriente

Het kelderrestaurant van Dalí

Het terras van het beroemde Café de Oriente biedt uitzicht op de keurig gemanicuurde landschapstuin van het Koninklijk Paleis en wordt gefrequenteerd door bezoekers van de aanpalende opera, het Teatro Real. Het interieur is een barokke bedoening van hardhouten spiegellijsten, koperen lampen en zachtrood pluche om in weg te zakken met een kop koffie en een krant. Schrijvers, dichters en kunstenaars ontmoetten elkaar in de gewelfde kelder onder het café, waar nu voorname gasten genieten van haute cuisine.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.