Flamenco in een Madrileense tablao

De hele wereld kent de flamenco uit Spanje, maar de precieze oorsprong is onduidelijk en zelfs waar de naam 'flamenco' vandaan komt is een volmaakt mysterie. De ‘gitanos’ of zigeuners hadden er de hand in, zoveel is zeker. Zij importeerden in de Middeleeuwen de flamenco vanuit India, waarna de Moren, Joden, Afrikanen, Zuid-Amerikanen en Spanjaarden er hun stempel op drukten.

Nachtleven & Uitgaan
Casa Patas, authentieke tablao in Madrid

Casa Patas, authentieke tablao in Madrid

Het flamencopaleis: Casa Patas

De multiculturele wijk Lavapiés is het epicentrum van de Madrileense flamencoscene. Hier huist, in een 130 jaar oud huis met sierlijke smeedijzeren balkonnetjes, een van de meest authentieke tablaos van Madrid: Casa Patas. De vroege shows, in het weekend vanaf 21.00 uur, zijn vooral voor toeristen, maar hoe later op de avond, hoe leuker het wordt. Na middernacht komen de locals en stijgt het temperament van de muzikanten en dansers. Net als in andere tablaos wordt ook hier tijdens de shows gedronken en gegeten. Wel even van tevoren een tafeltje reserveren.

Celebrity-tablao: Corral de la Morería

Celebrity-tablao: Corral de la Morería

De favoriete tablao van Marlene Dietrich

Misschien wel de duurste, maar volgens velen ook de beste traditionele tablao is Corral de la Morería, aan de rand van de wijk La Latina. Een show kost hier 40 euro; inclusief diner komt het al snel op 100 euro. Maar de kwaliteit van de dansers en muzikanten is er al ruim een halve eeuw naar. Voor een bonte stoet aan beroemdheden – van Marlene Dietrich en Gina Lollobrigida tot Michael Douglas en Richard Gere – was het al reden om hier de flamenco te komen kijken. Ook hier is vooraf reserveren strikt noodzakelijk.

De fenomenale voorgevel van Villa Rosa

De fenomenale voorgevel van Villa Rosa

Almodóvars tablao: Villa Rosa

Flamencogrootheden als Lola Flores, Imperio Argentina en Miguel de Molina traden er op, en sterren als Ernest Hemingway, Ava Gardner en de Spaanse koning keken ernaar. Villa Rosa, die een eeuw geleden opende, is de oudste tablao van Madrid – en toch een van de goedkoopste. Pedro Almodóvar gebruikte Villa Rosa als draailocatie voor zijn film ‘Tacones lejanos’ (High Heels) uit 1991, vanwege de prachtige gevel aan het populaire uitgaansplein Plaza Santa Ana en het sfeervolle interieur vol handbeschilderde Andalusische tegeltableaus.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.