Uit in stijl: de Hongaarse Staatsopera

Wie door de chique Andrássy-avenue loopt, ziet links en rechts ranke esdoorns en elegante villa´s. In deze weelderige ambiance staat ook de Hongaarse Staatsopera. Het prachtige operahuis werd gebouwd in de late 19de eeuw en gold toen als architectonisch en akoestisch hoogstandje. Nog altijd trekken Hongaren graag een middag of avond uit om in stijl te genieten van een klassieke muziekvoorstelling of balletuitvoering.

Kunst & Cultuur

Een majestueus operahuis

De alom geroemde architect Miklós Ybl ontwierp het operahuis in de stijl van de Neorenaissance, met enkele barokke elementen. Eind 19de eeuw waren de verwachtingen van Ybl’s nieuwste werk zeer hooggespannen. Bij de feestelijke opening in 1884 liep een nieuwsgierige menigte zelfs de portiers omver, om als eerste een glimp op te vangen van de gloednieuwe operazaal. Het verhaal gaat dat Keizer Franz Josef, die het enorme project financierde, bij de opening niet gecharmeerd was van het resultaat. Of u het nu mooi vindt of niet, feit blijft dat het een majestueus gebouw is. Bij een bezoek aan het operahuis verkeert u in goed gezelschap: op de façade staan beelden van ’s werelds grootste componisten zoals Liszt, Mozart, Beethoven en Verdi. Twee indrukwekkende sfinxen bewaken de hoofdingang, die toegang geeft tot de royale foyer. Beroemde Hongaarse kunstschilders hebben het interieur gedecoreerd met prachtige fresco’s en mozaïeken. Het auditorium is klassiek ingericht; in de bekleding van de stoelen en de zware gordijnen voeren roodtinten de boventoon.

Het chique operahuis

Het chique operahuis

Een voorstelling bezoeken

De Hongaarse Nationale Opera biedt in dit prachtige pand een uitgebreid programma van klassieke opera’s en balletvoorstellingen, zoals ‘De Notenkraker’ van Tsjaikovski of ‘Madama Butterfly’ van Puccini. Het is een bijzondere ervaring een voorstelling bij te wonen in dit chique operahuis. De prijs van de kaartjes zal u niet tegenhouden, want die is erg laag. De avondvoorstellingen worden steevast drukbezocht door elegant geklede Hongaren. Een aanrader is de zondagmatinee; dan bestaat het publiek voornamelijk uit parmantig geklede oudere dames en heren, die na het koffiehuisbezoek komen genieten van de prachtige muziek.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen