KLM Reisgids

Het baken van Boedapest

Wie langs de oevers van de Donau wandelt, kan de burcht van Boeda bijna niet uit het oog verliezen. Het indrukwekkende paleis op de heuvel torent hoog boven de stad uit. Talloze kasteelgebouwen en fraaie monumenten maken het complex tot een van de mooiste plekken van Boedapest. Dit kasteeldistrict is het historische centrum van Boeda, waar u heerlijk kunt dwalen door steegjes en over pleinen.

Kunst & Cultuur

Hoogtepunten op de Burchtheuvel

Op de zuidelijke flank van de Burchtheuvel staat het koninklijk paleis, met zijn opvallende groenkoperen koepel. De Hongaarse koningen en de inwoners van de stad Boeda vonden hier al vanaf de 13de eeuw bescherming. Na talloze verwoestende branden en oorlogen bleef er weinig over van het oorspronkelijke koninklijke interieur, maar gelukkig is het paleis in de vorige eeuw met succes gerestaureerd. De majestueuze vleugels bieden nu onderdak aan twee musea; het Historisch Museum van Boedapest en de Hongaarse Nationale Galerij. In het hart van het kasteeldistrict staat de Matthiaskerk, waar tot 1916 de meeste Hongaarse koningen werden gekroond. Het originele bouwwerk uit de 13de eeuw werd de afgelopen eeuwen regelmatig aangepast aan de nieuwe mode in de architectuur. De Ottomanen, die in de 16de eeuw beslag legden op Boeda, veranderden de kerk zelfs in een moskee. Architect Frigyes Schulek was verantwoordelijk voor de prachtige neogotische kerk die ze nu is – hij restaureerde het gebouw eind 19de eeuw volgens het originele plan uit de Middeleeuwen. De indrukwekkende diamantpatronen op het dak en de waterspuwers aan de gevel zijn bijvoorbeeld het werk van Schulek. Het interieur is gedecoreerd met kleurrijke motieven die de architect aantrof op de originele stenen wanden. Op verscheidene plaatsen in de kerk zijn raven terug te vinden; zij  verwijzen naar koning Matthias Corvinus, die een raaf (corvus in het Latijns) in zijn wapen droeg. Er staan ook nog enkele originele gotische elementen overeind, zoals de indrukwekkende achthoekige klokkentoren uit de 15de eeuw. Heel bijzonder is verder de 12de-eeuwse dubbele sarcofaag van koning Béla III en zijn vrouw Anne de Châtillon – een van de oudste schatten op de Burchtheuvel.

Het sprookjesachtige Vissersbastion

Het sprookjesachtige Vissersbastion

Het feeërieke Vissersbastion

Het Vissersbastion oogt als een sprookjeskasteel, met zijn sneeuwwitte stenen, spitse torens, wenteltrappen en kantelen. En het uitzicht op Pest en de Donaubocht is al net zo betoverend, zeker in het donker, wanneer alle lichtjes van de stad lijken te twinkelen. Frigyes Schulek ontwierp het Bastion om meer elan te geven aan de door hem gerestaureerde Matthiaskerk. De 7 torens vertegenwoordigen de Magyaarse stammen die in het jaar 886 neerstreken in Hongarije. Vanaf het bastion leidt een majestueuze trap met 145 treden naar de lagergelegen Waterstad. Hier woonden van oudsher de vissers, naar wie het Bastion is vernoemd.

Bekijk Reisgids Vanaf USD 1.084*

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

*Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.