Hijs de zeilen tijdens SAIL Amsterdam

Honderden historische schepen op het water en talloze activiteiten op de kade: SAIL Amsterdam 2015 wordt één groot spektakel. Elke vijf jaar komt dit nautische evenement naar de Nederlandse hoofdstad, en deze negende editie belooft nog indrukwekkender en inspirerender te worden dan alle voorgaande!

Kunst & Cultuur
SAIL-in parade

SAIL-in parade

Parades aan land en op het water

Dé publiekstrekkers zijn de Tall Ships: deze historische schepen vormen traditiegetrouw het hart van SAIL. Meer dan 50 Tall Ships zullen de wateren in Amsterdam dit jaar bevaren, en dat is een record. Daar zitten ook veel primeurs tussen, bijvoorbeeld de Young Endeavour die helemaal vanuit Australië naar Nederland komt varen. Tijdens de traditionele SAIL-In parade varen ze in colonne vanuit IJmuiden over het Noordzeekanaal naar Amsterdam, vergezeld door duizenden kleinere schepen en bootjes. De parade, de aftrap van het evenement, is dit jaar bijna 2 keer zo lang als in 2010! Een mooie plek om de optocht te gaan bekijken is bij de Sixhaven, waar de schepen bij binnenkomst worden begroet met een saluut protocollair. En dit jaar is er ook een Sail-out: op zondag varen alle schepen massaal de stad weer uit. Dit maakt de zondag bijna net zo spectaculair als de woensdag. Ook aan land kunt u genieten van een spectaculaire optocht: de Crew Parade. De ruim duizend bemanningsleden van alle deelnemende schepen lopen in een feestelijke optocht door Amsterdam. De militaire bemanningen gaan gekleed in hun officiële uniformen, dragen vol trots de vlag en brengen de muziek van hun land ten gehore. Ook dit jaar is de Crew Parade op vrijdag.

Suppen is enorm populair

Suppen is enorm populair

Zelf het water op

Vlotten bouwen, waterskiën of zeilen: in SAILsation, een deel van de Ertshaven, kunnen kinderen en volwassenen zelf deelnemen aan talloze activiteiten op het water. Ook de sterk groeiende tak van de watersport, suppen, wordt onder de aandacht gebracht. Suppen staat voor Stand up paddling en is wereldwijd een enorme trend. Op een parcours van ongeveer 350 meter kunnen deelnemers strijden om de snelste tijd. Speciaal voor kinderen is er Spelevaren: een stuk water waar ze allerlei soorten watersport kunnen ontdekken. Uiteraard onder professionele begeleiding.

Spectaculair vuurwerk

Spectaculair vuurwerk

Spetterend vuurwerk

SAIL wordt elke dag afgesloten met een groots vuurwerk. Het zal geen probleem zijn de tijd te overbruggen, want er zijn in de avond ook spetterende muziekoptredens in de Sail Music Marina. En het zijn niet de minste namen die acte de présence geven op dit podium in het IJ. Zo kunt u op woensdag genieten van het Koninklijk Concertgebouworkest en komt een dag later hitmachine Kensington langs. Voor deze shows moet u wel tickets kopen. Het vuurwerk begint direct na de optredens, rond de klok van 22.30 uur.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen