Voorwerpen die Rembrandt gebruikte
Rembrandts kostbare woonhuis
Het monumentale pand werd in 1606 en 1607 gebouwd, in een buurt die destijds populair was bij vermogende kooplieden en succesvolle kunstenaars. Voordat Rembrandt er zijn intrek nam, is het huis drastisch verbouwd onder leiding van Jacob van Campen; de befaamde architect die ook het Stadhuis (het huidige paleis) op de Dam ontwierp. Rembrandt betrok het huis in 1639, in een tijd dat het hem als bekende kunstschilder voor de wind ging. In dat jaar sleepte hij een prestigieuze opdracht binnen: ‘De Nachtwacht’. Ondanks dat Rembrandt volop opdrachten kreeg, lukte het hem in 20 jaar tijd niet om de hypotheek van het dure koopmanshuis af te lossen. Uiteindelijk leidde dat in 1658 tot zijn faillissement, waarna huis en inboedel werden verkocht. Een lichtpuntje: naar aanleiding van de nauwkeurige inventarislijst die voor de schuldeisers werd opgesteld, kon het Rembrandthuis zoveel mogelijk in oorspronkelijke stijl worden heringericht, met meubilair en gebruiksvoorwerpen die een indruk geven van Rembrandts leven.
De ‘Groote Schildercaemer’
Het atelier van de meester
De grootste kamer in het Rembrandthuis is tegelijkertijd een van de interessantste. De ‘Groote Schildercaemer’ was het atelier van de grote meester. Hier schilderde, tekende en schetste Rembrandt enkele van zijn beroemdste werken. Let ook eens op het licht in deze kamer; de glas-in-loodramen zorgden voor een bijzondere lichtinval die het schilderen ten goede kwam. Rembrandts werken staan bekend om het opmerkelijke spel met licht en donker, waardoor de toeschouwer de levendige scènes als het ware wordt ‘binnengetrokken’.
In de rij voor Rembrandts etsen
Naast een oeuvre van ongeveer 300 schilderijen en 2.000 tekeningen produceerde Rembrandt zo’n 290 etsen. Als etskunstenaar was Rembrandt bij leven zeer befaamd. Karakteristiek voor zijn prenten zijn de nonchalante lijnvoering en de uitzonderlijke weergave van schaduwen. Omdat prenten relatief gemakkelijk waren te reproduceren, hadden ze een groot bereik. In de 17de eeuw stonden prentliefhebbers uit heel Europa in de rij voor Rembrandts grafische werk. Het Rembrandthuis bezit het grootste gedeelte van Rembrandts etsen, waarvan een deel in de permanente collectie is te bewonderen.