De Kunsthalle: 7 eeuwen kunst

De Kunsthalle van Hamburg is een van de grootste en belangrijkste kunstmusea van Duitsland. De 3 imposante gebouwen bieden samen 13.000 vierkante meter aan expositieruimte. Liefhebbers kunnen zich vergapen aan duizenden schilderijen, tekeningen en sculpturen, onder andere uit de Romantiek. Ook is er klassiek moderne kunst uit de 20ste eeuw te zien.

Kunst & Cultuur

Hoogtepunt van de Romantiek

Het enorme aanbod maakt het heerlijk dwalen door de Kunsthalle; u bent er zo een hele dag zoet. De permanente collectie is opgedeeld in verschillende categorieën, waaronder Oude Meesters, 19de Eeuw en Moderne Kunst. In de Galerie der Gegenwart vindt u kunst vanaf de jaren 60. In de tentoonstelling Oude Meesters pronken religieuze kunst en Noord-Duitse werken uit de 14de eeuw. Ook hangen hier religieuze werken van beroemde Hollandse en Vlaamse schilders als Rembrandt, Van Ruisdael en Rubens. In de tentoonstelling van 19de-eeuwse kunst vindt u enkele van de spraakmakendste werken van bekende Duitse kunstschilders als Philipp Otto Runge en Max Liebermann. Zeer de moeite waard zijn de 14 werken van Caspar David Friedrich, waaronder 'Das Eismeer' en 'Wanderer über dem Nebelmeer'. Ze voeren de toeschouwer mee naar overweldigende landschappen waarin eenzaamheid centraal staat; een typisch thema uit die tijd. Deze intense schilderijen worden dan ook gezien als het hoogtepunt van de Romantiek.

Moderne meesters

De moderne-kunstcollectie is een van de omvangrijkste en belangrijkste in Duitsland. Het omvat werken uit de periode 1900-1960, van bekende modernistische kunstenaars als Edvard Munch, Pablo Picasso, Kirchner en Paul Klee. Van de Noorse schilder Edvard Munch ziet u onder andere een versie van zijn Madonna en enkele schilderijen van 3 meisjes op een brug. De vroeg-kubistische werken van Picasso hangen naast schilderijen van Duitse meesters als August Macke. Zeer indrukwekkend zijn ook de werken van Max Beckmann; zoek bijvoorbeeld eens het schilderij ’Ulysses und Calipso’ op.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen