Beide Tates in modern jasje

Aan de oever van de Theems liggen 2 van Londens belangrijkste musea: Tate Britain en Tate Modern. In het klassieke pand van Tate Britain, dat in 2013 een volledige transformatie onderging, kunt u zich vergapen aan Britse kunst vanaf 1500 tot nu. Tate Modern, gevestigd in een oude krachtcentrale, biedt een industriële achtergrond waar de ruimte en het licht recht doen aan een keur van internationale moderne en hedendaagse kunstwerken.

Kunst & Cultuur
Tate Britain

Tate Britain

Een wandeling door de tijd

De Tate musea laten oudere en hedendaagse Britse kunst zien die op chronologische volgorde is geëxposeerd, waardoor u letterlijk een wandeling door de tijd kunt maken. Er zijn meesterwerken te zien van onder anderen Gainsborough, Hogarth, Millais en Whistler. Bij de bekende moderne en hedendaagse kunstenaars zijn werken te vinden van klinkende namen als Francis Bacon, Lucian Freud en Damien Hirst. Ook bevat Tate Britain ’s werelds grootste collectie kunstwerken van William Turner. Jaarlijks verleent de Tate Gallery de Turner Prize aan een Britse kunstenaar. Deze prestigieuze en spraakmakende kunstprijs werd uitgeloofd aan onder anderen Damien Hirst, vanwege zijn doorgesneden koe en kalf op sterk water, maar ook aan Chris Ofili, die zijn driedimensionale schilderijen opbouwde uit olifantenuitwerpselen. De vernieuwing van het oudste gedeelte van Tate Britain werd ontworpen door de toonaangevende architectenkantoor Caruso St John. Dit project volgde op de opening van 10 nieuwe galeries in mei 2013, waardoor het mogelijk werd om diverse kunstwerken chronologisch op te hangen. Het 45 miljoen pond kostende bouwproject omvat nóg een nieuwe galerie, waar exposities van de imposante brieven verzameling van Britse kunstenaars te zien zijn. Verschillende moderne artiesten werden gevraagd bijdragen aan het nieuwe gebouw te leveren. Zo ontwierp Richard Wright handgemaakt glas voor de Millbank Foyer en maakte Alan Johnston een plafondschildering in het Djanogly Café.

De turbinehal van Tate Modern

De turbinehal van Tate Modern

De grootste tentoonstellingsruimte ter wereld

Tate Modern is een van de best bezochte musea ter wereld. De voormalige turbinehal van het Tate is 160 meter lang, 23 meter breed en 40 meter hoog. Daaromheen liggen nog 85 zalen verspreid over 7 verdiepingen. Het fameuze architectenbureau Herzog & de Meuron verbouwde de elektriciteitscentrale met respect voor het industriële verleden. De meest opvallende toevoeging is een glazen doos van 2 verdiepingen, die over de hele lengte van het gebouw doorloopt. In het museum is werk te zien van meesters als Cézanne, Bonnard, Matisse, Picasso, Rothko, Dalí, Pollock, Warhol en Bourgeois. Op de 7de verdieping biedt het restaurant een prachtig uitzicht over de Theems, de City en St. Paul’s Cathedral.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen