Tower of London, een duik in de geschiedenis

Spookverhalen, raven en wachters in kostuum: een bezoek aan de Tower of London betekent geschiedenis met een luguber randje. De voormalige gevangenis staat als een imposante vesting aan de noordoever van de Theems. De Tower werd gebouwd in het jaar 1066 en daarna steeds verder uitgebreid. Het huidige complex van vestingwerken, hofjes en 20 torens heeft een oppervlakte van 73.000 vierkante meter.

Kunst & Cultuur

Opmerkelijke bewoners

De Tower heeft zijn eigen wachters, de Yeomen Warders of Beefeaters. Een Yeomen Warder dient 22 jaar onberispelijke legerdienst achter de rug hebben alvorens hij zijn intrek in de Tower mag nemen. Vroeger waren deze mannen voor honderd procent bewakers, nu fungeren ze tevens als gids in traditionele klederdracht. Met hun typisch Engelse humor maken zij menige tour tot een onvergetelijke ervaring. Er is zelfs een Yeoman Warder Ravenmaster, die verantwoordelijk is voor de 7 raven die op het terrein wonen. En dat is een belangrijk taak, want als de Tower geen raven meer heeft, valt het koninkrijk, zo gaat een oude legende. Vroeger waren hier meer dieren te vinden, want de Tower diende als basis voor de oudste dierentuin van de wereld: de London Zoo. Binnen de muren leefden haviken, olifanten, kangoeroes en struisvogels. Maar ook leeuwen, tijgers en beren, die met elkaar moesten vechten ter vermaak van het hof. Toen het dierenrijk steeds groter werd en voor de nodige overlast begon te zorgen, werd het hele boeltje in 1832 naar Regent Park verhuisd.

Jewel House

Jewel House

Kroonjuwelen in het Jewel House

De topattractie van de Tower of London zijn de kroonjuwelen, die de leden van de koninklijke familie tijdens huwelijken, kroningen en doopceremonies gebruiken. De collectie omvat sieraden, zoals diademen, ringen, colliers en broches, maar ook kronen en zwaarden. Enkele hoogtepunten van de collectie zijn de 530 karaats First Star of Africa, blikvanger van de Scepter of the Cross, de Imperial State Crown met meer dan 2.800 diamanten en de befaamde Koh-i-noor. De 105 karaats diamant is vermoedelijk de duurste ter wereld. Niemand kan ook maar een schatting van de prijs maken, maar ze is dan ook niet te koop. De juwelen zijn te vinden in het Jewel House, gelegen in de Waterloo Barracks net ten noorden van de White Tower.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen