Literair en artistiek Bloomsbury

De beroemde Engelse schrijfster Virginia Woolf (1882-1941) zei het al: ‘All the people I most respect and admire have been what you call Bloomsbury.’ Zij was slechts één van de vele liefhebbers van de wijk Bloomsbury. Deze rustige en statige buurt, die zijn hoogtepunt op het gebied van literatuur, kunst en wetenschap in de eerste 30 jaar van de 20ste eeuw beleefde, lag aan de basis van de Bloomsbury Group.

Kunst & Cultuur
Gedenkplaat huis Virginia Woolf

Gedenkplaat huis Virginia Woolf

Schrijverswandeling

Virginia Woolf ontmoette haar man Leonard Woolf in de Bloomsbury Group. Met haar zus Vanessa en diens man Cliff Bell, een postimpressionistisch schilder, droegen zij samen met de kunstcriticus Roger Fry bij aan de acceptatie van hun ideeën en kunst in Groot-Brittannië. Andere belangrijke leden van de groep waren de econoom John Maynard Keynes, biograaf en criticus Lytton Strachey en schilder Dora Carrington. Wie goed zoekt kan in deze wijk nog vele sporen ontdekken van deze bohemiens. Zo geven de blauwe gedenkplaten op de gevels aan waar de groepsleden woonden. Enkelen verbleven een bepaalde periode rondom Gordon Square. Bertrand Russell leefde op nummer 57. Lytton Strachey op 51 en Vanessa en Clive Bell, Keynes en de Woolf-family op 46. Strachey, Dora Carrington en Lydia Lopokova (de vrouw van Keynes) woonden om beurten op nummer 41. Ook hadden Virginia en Leonard Woolf 4 jaar lang Fitzroy Square 29 als huisadres.

Nostalgie in Noho

Een ander gebied dat met Bloomsbury wordt geassocieerd ligt op loopafstand van drukke toeristengebieden als Soho, Piccadilly Circus en Covent Garden: Charlotte Street. Dat is een sfeervolle straat met een mix van trendy en traditionele restaurants en bistro’s. Tijdens de bloeiperiode van Bloomsbury was deze straat ook al zeer in trek. De Fitzroy Taverne op nummer 16, waar vele grote schrijvers en dichters vaste klant waren, is vermoedelijk het beroemdste café van de wijk. Door de jaren heen is dit gebied een verlengstuk van Soho geworden; het wordt daarom nu ook wel Noho (North Soho) genoemd.

Het British Museum

Het British Museum

Het oudste museum ter wereld

Het British Museum, het oudste museum ter wereld, is waarschijnlijk de belangrijkste toeristische attractie van Bloomsbury. In 94 zalen bevinden zich kunstschatten uit meer dan 12 miljoen jaar wereldgeschiedenis. De Egyptische mummies zijn de bekendste topstukken; tientallen exemplaren liggen goed geconserveerd tentoongesteld in sarcofagen. Die kunt u mooi vergelijken met de Lindowman, een natuurlijk gemummificeerde lichaam van naar schatting 2.000 jaar oud met een huid die nog nagenoeg intact is. Mis ook zeker niet de Lindisfarne  Gospels, een rijk gedecoreerd meesterwerk van 13 eeuwen oud.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen