Van landhuis naar paleis

Het is altijd goed te zien of de koningin thuis is op Buckingham Palace, de officiële residentie van het Britse staatshoofd. Dan wappert er een rood-geel-blauwe vlag. Als ze er niet is, wordt de vlag van het Verenigd Koninkrijk gehesen.

Kunst & Cultuur
De Queens Awards uitreiking in een van de statige kamers

De Queens Awards uitreiking in een van de statige kamers

De schatkamers van Buckingham Palace

Het Koninklijk Paleis is gigantisch. Het hele complex telt 1.514 deuren, 760 ramen en 775 kamers. Het enorme gebouw bevat maar liefst 19 statiekamers, 92 kantoren, 52 slaapkamers en gastenvertrekken voor koninklijk bezoek, 188 slaapkamers voor medewerkers en 78 badkamers. Als bezoeker mag u niet overal rondwandelen, maar in de zomer, wanneer de koninklijke familie niet aanwezig is, zijn wel de 19 prachtig aangeklede statiekamers te bezichtigen. Hier vinden alle belangrijke staatsdiners plaats. Aan de muur hangen een aantal van de grootste schatten, waaronder schilderijen van Rembrandt, Rubens en Vermeer. Let ook op het beeld van Antonio Canova, het porselein van Sèvres en het prachtige authentiek Engelse en Franse meubilair.

Queens Gallery

Queens Gallery

De Queens Gallery

Het merendeel van het jaar kunt u aan de westzijde van het paleis ook de bijzondere Queens Gallery bezoeken, waar  in wisselende tentoonstellingen telkens ongeveer 450 kunstwerken uit de koninklijke collectie worden getoond. Dit was vroeger de locatie van de kapel, maar die is tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Op de ruïnes werd de Queens Gallery gebouwd, die vervolgens rond de millenniumwisseling nog eens een grootschalige renovatie onderging. In 2002 is de galerie ter ere van het gouden jubileum van Hare Majesteit heropend.

Statige wisseling van de wacht

Statige wisseling van de wacht

De wisseling van de wacht

De wisseling van de wacht voor de paleisdeuren van Buckingham Palace blijft een fascinerend spektakel. In de zomermaanden (mei, juni, juli) marcheren de paleiswachten hier dagelijks heen en weer met hun herkenbare harige zwarte hoofddeksels en rood-zwarte uniform. In de overige maanden is de ceremonie in principe om de dag te zien, afhankelijk van het weer. Het houdt iets magisch, de stilstaande wachten ineens tot leven zien komen als ze worden afgelost.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen