Het Vrijheidsbeeld

Ze wordt ook wel liefkozend Lady Liberty genoemd en is het symbool van vrijheid, hoop en de Amerikaanse droom. Vanuit Battery Park vertrekken dagelijks boten naar Liberty Island waar het Vrijheidsbeeld over de stad waakt. Hoewel het beeld vanaf Manhattan niet bijzonder groot lijkt, is ze eenmaal op het eiland een indrukwekkende verschijning. Eén die bovendien te beklimmen is, zelfs tot in de kroon.

Kunst & Cultuur
De vlam kent een lange geschiedenis

De vlam kent een lange geschiedenis

Een beeld vol symboliek

De 46 meter hoge dame, die 225 ton weegt, werd in 214 kisten verscheept. Een sokkel werd niet bijgeleverd, die moesten de Newyorkers zelf financieren. Daarom stond de vrijheidsvlam jarenlang tentoongesteld in Madison Square Park. Het duurde uiteindelijk 10 jaar voor het beeld geplaatst kon worden. Om te zorgen dat het bestand was tegen de harde wind, ontwierp Gustave Eiffel (bekend van de Eiffeltoren) een stevig geraamte van ijzer en staal. In het Vrijheidsbeeld is behoorlijk wat symboliek verwerkt. De oorspronkelijke naam van het beeld was ‘La liberté éclairant le monde’ (De vrijheid die de wereld verlicht.). De fakkel die de gebeeldhouwde dame in haar rechterhand houdt, verbeeldt het licht van de vrijheid. In haar linkerhand draagt ze een boek met daarop de tekst ‘July IV MDCCLXXVI’, (4 juli, 1776). Dit is de datum waarop de Onafhankelijkheidsverklaring van Amerika werd ondertekend. En dan is er nog de kroon met 7 punten: deze punten staan symbool voor de 7 zeeën en 7 continenten.

De raampjes in de kroon van het beeld

De raampjes in de kroon van het beeld

Een kijkje onder de rok

Hoewel een wandeling om het beeld al een ervaring op zich is, wordt een bezoek aan Liberty Island nog specialer wanneer u Vrijheidsbeeld ook van binnen bekijkt. Voor de sokkel kan iedereen kaartjes kopen, maar voor de tocht tot in de kroon is slechts een beperkt aantal tickets per dag verkrijgbaar. Het Vrijheidsbeeld beschikt over liften, maar de laatste 33 meter naar de kroon zijn alleen te voet bereikbaar: een klim van 377 treden, grotendeels over een wenteltrap. Gelukkig is er hier en daar een rustplatform ingebouwd, waar u meteen de ingenieuze staalconstructie van het beeld kunt bewonderen. De inspanning is de moeite meer dan waard: de 25 ramen van de kroon geven een fenomenaal uitzicht over New York.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.